سهم 17 درصدی قطر از صادرات محصولات پتروشیمی کشورهای حاشیه خلیج فارس

سهم 17 درصدی قطر از صادرات محصولات پتروشیمی کشورهای حاشیه خلیج فارس
(چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳) ۱۱:۳۲

با توجه به سرمایه­گذاری های صورت گرفته در بخش تامین انرژی منطقه، و توسعه پروژه­های مرتبط به وسیله­ قطر ، آسیا همچنان سهمی عمده در تامین رشد صنعت پتروشیمی قطر ایفا می­کند.

به گزارش نیپنا به نقل از انجمن مواد شیمیایی و پتروشیمی خلیج فارس، توقف پروژه­ 6 میلیارد دلاری مجتمع پتروشیمی السجیل قطر، که قرار بود تا پایان دهه­ جاری در مسیر تولید قرار گیرد؛ دورنمای متزلزلی برای صنعت پتروشیمی قطر ترسیم کرده است.

قطر به عنوان بزرگترین تولید کننده­ی گاز مایع در جهان،به دنبال متنوع ساختن صادرات خود، علاوه بر تولید نفت و گاز، گام در راه توسعه­ی صنعت پتروشیمی گذاشته است؛ و هم اکنون نیز، با در دست داشتن 17 درصد از سهم صادرات کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس،  دومین صادرکننده­ محصولات پتروشیمی در منطقه محسوب می­شود.

مطابق آنچه وزارت برنامه­ریزی، توسعه و آمار قطر اعلام کرده است؛ کشورهایی مانند قطر، به دنبال تقویت زیرساخت­های صنعتی خود، و گسترش صادرات محصولات شیمیایی بدست آمده از صنایع پتروشیمی و پالایش، تا سقف 40 درصد از خروجی تولید، به کمک درآمد حاصل از تولید انرژی  هستند.

شرکت دولتی منتجات (شرکت توزیع و بازاریابی شیمی و پتروشیمی قطر) از طرح­های در دست اجرا برای سرمایه گذاری 25 میلیارد دلاری، به منظور افزایش ظرفیت بخش پتروشیمی، و رساندن سقف تولید به 23 میلیون تن تا سال 2020، از رقم 16.8 میلیون تن در سال 2012، خبرمی­دهد. همچنین همگام با افزایش ظرفیت تولید، سرمایه گذاری­ها متمرکز بر تولید بازه­ی وسیعتری از محصولات پتروشیمی می­باشد.

این در حالیست که شرکت دولتی اینداستریز قطر (IQ)، در ماه سپتامبر ، از به تعویق افتادن پروژه­ی مجتمع پتروشیمی السجیل، که قرار بود ساخت آن از اوایل سال آینده شروع شود؛ خبر داده است.

این پروژه یکی از دو طرح  بزرگی است؛ که ﺷﺮﻛﺖﭘﺘﺮوﺷﻴﻤﻲﻗﻄﺮ (QAPCO) و شرکت دولتی قطر پترولیوم، قصد داشتند تا پایان دهه­ی جاری به انجام برسانند.

شرکت اینداستریز قطر اعلام کرد؛ در حال بررسی پروژه­ای در ارتباط با صنایع پایین دستی پتروشیمی است؛ که انتظار می­رود بازده­ی اقتصادی بالاتری  داشته باشد.

به گزارش نشریه مید (MEED)، این مجتمع پتروشیمی یکی از چندین قرارداد برجسته­ سال بود؛ که در مجموع 40 میلیارد دلار ارزش داشتند.

فرآیند توسعه

بنا به گزارش اخیر شرکت دان اند برد استریت، صنعت پتروشیمی برنامه­ توسعه­ی بلند مدتی را، با در نظر گرفتن افزایش تقاضا از سوی چین و دیگر بازارهای در حال ظهور مانند هند، آغاز کرده است.

 

دومین پروژه­ عظیم که بخشی از این فرآیند توسعه محسوب می­شود؛ مجتمع 6.5 میلیارد دلاری الکرعانه است؛ که با سرمایه گذاری مشترک شرکت دولتی قطر پترولیوم و شرکت شل، به صورت 80:20، تا سال 2018 در مدار تولید قرار خواهد گرفت.

این مجتمع با ظرفیت تولید 2 میلیون تن، قرار است به میزان  25 درصد بر تولیدات پتروشیمی قطر بیفزاید. مقامات قطری گفته­اند که مقصد اصلی این محصولات، بازار آسیا خواهد بود.

یکی دیگر از برنامه­های توسعه، گسترش تولیدات فراساحلی است. قطر پترولیوم اینترنشنال (QPI) که یکی از زیر شاخه­های قطر پترولیوم محسوب می­شود؛ طی چند سال گذشته توافققنامه­هایی به منظور گسترش پروژه­های تولیدات پتروشیمی در ویتنام، سنگاپور و دیگر مناطق به امضا رسانده است. این طرح­ها، شرایطرا برای توسعه­ی فعالیت­های فراساحلی در مناطق دیگر مهیا می­سازد؛ و به تثبیت جایگاه قطر در زنجیره­ تولید آسیا کمک می­کند.

چشم انداز مثبت

خالدالسبیعی، هماهنگ کننده­ی ارشد شرکت پتروشیمی میسیعید (MPHC)، یکی از زیرمجموعه­های قطر پترولیوم، معتقد است؛ با توجه به تقاضای فزاینده­ی بازار، و کندی افزایش ظرفیت تولید در آمریکای شمالی، در میان مدت، چشم انداز مثبتی پیش روی تولید کنندگان محصولات پتروشیمی است.

افزایش تقاضا برای پلی اتیلن فشرده، متداولترین پلاستیک مورد استفاده در بسته بندی و بطری­ها، مدتی است؛ به طور مداوم بالاتر از رشد تولید ناخالص داخلی کشورها (GDP) قرار داشته است.

السبیعی در گفت وگو با آکسفورد بیزینس گروپ ( موسسه­ی منتشر کننده­ی گزارش­های اقتصادی) بیان داشت: انتظار می­رود این روند ادامه یابد. همچنین به گفته­ی وی، بیشترین افزایش تقاضا، در آسیا و بخصوص از سوی چین می­باشد. او در ادامه می­افزاید: اگر چه پیش­بینی می­شود که طی 5 سال آینده، تاحدی از تقاضای بازار چین برای پلی­اتیلن فشرده کاسته شود؛ اما این رقم همچنان بالای 6 درصد، باقی خواهد ماند.

رشد تقاضا از جانب چین، با افزایش ظرفیت تولید اندکی که انتظار می­رود به افزایش حجم صادرات، به ویژه از خاورمیانه منجر شود؛ همراه شده است.

شرکت دولتی منتجات، در اواسط اکتبر و در راستای پررنگ تر ساختن نقش قطر در بازار آسیا،از گشایش  8 دفتر در قطب­های اصلی مصرف کننده­ی مواد پتروشیمی در آسیا، و همچنین افتتاح دفتر مراکش، به منظور تامین تقاضای بازار شمال آفریقا خبر داد.

از میان 8 شعبه­ی تازه تاسیس در آسیا، دو دفتر در چین، و در مراکز صنعتی گوانگژو وشانگهای، و 6 دفتر دیگر نیز در بمبئی هندوستان، تایلند، سری لانکا، فیلیپین، اندونزی و پاکستان آغاز به کار خواهند کرد.

تعداد بازدید : ۸۷۷