به گزارش خبرگزاری رویترز، واردات نفتا چین امسال به سطوحی بیسابقه میرسد، زیرا کارخانههای جدید و احتیاط درباره خرید پروپان و اتان آمریکا، تقاضا را افزایش میدهد و از حاشیه سود پالایشگاهها برای خوراک پتروشیمی حمایت میکند.
منابع اعلام کردهاند که اپراتورهای واحدهای کراکر در بزرگترین تولیدکننده پتروشیمی جهان، که در سالهای اخیر به خوراک ارزانتر پروپان و اتان آمریکا روی آورده بودند، پس از گرفتار شدن در جنگ تجاری آمریکا و چین که عرضه آنها را در آمریکا مختل کرد، بخشی از تقاضا را به نفتا بازمیگردانند.
شرکتهای مشاورهای «ریستاد انرژی» (Rystad Energy) و «فکتس گلوبال انرژی» (FGE) اعلام کردهاند که نیاز به تنوعبخشی به منابع و پاسخگویی به تقاضا از سوی کارخانههای جدید، واردات نفتا را در سال جاری میلادی به بالاترین حد خود یعنی ۱۶ تا ۱۷ میلیون تن متریک (معادل ۱۴۴ تا ۱۵۳ میلیون بشکه) خواهد رساند.
شرکت «جیالسی» (JLC) نیز واردات سال ۲۰۲۵ را حدود ۱۵ میلیون تن پیشبینی کرده است.دادههای رسمی نشان میدهد که چین در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۲ میلیون تن نفتا وارد کرده است.
پانکاج سریواستاوا، معاون ارشد بازارهای کالایی در شرکت «ریستاد انرژی»، اعلام کرده است که با توجه به مشکلاتی که در واردات اتان و پروپان وجود دارد، عامل اعتماد در مورد محمولههای آمریکایی نقش مهمی ایفا میکند.
از سوی دیگر، نفتا مستقل از این نگرانیها است؛ زیرا تأمینکنندگان آن متنوع هستند.
بر اساس ارزیابیها، قرار است تا پایان سال ۲۰۲۵، در مجموع ۴ میلیون تن در سال ظرفیت تولید اتیلن در چین راهاندازی شود که به تقاضای واردات کمک خواهد کرد. این رقم تا نیمه اول سال ۲۰۲۶ به حدود ۶ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت.
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در گزارش ماه ژوئیه خود اعلام کرده است که انتظار میرود تقاضای نفتا در چین در سال ۲۰۲۵ حدود ۶ درصد و در سال ۲۰۲۶ حدود ۸.۶ درصد افزایش یابد؛ رشدی که بهطور قابل توجهی از رشد ترکیبی پروپان و اتان که در سال ۲۰۲۵ تنها ۲.۳ درصد و در سال ۲۰۲۶ تنها ۱.۳ درصد پیشبینی شده است، پیشی میگیرد.
در پی اختلال در عرضه آمریکا، چین در ماه ژوئن دومین دسته از سهمیههای واردات نفتا برای سال ۲۰۲۵ را صادر کرده که در مجموع نزدیک به ۲۴ میلیون تن بوده و تقریباً دو برابر سهمیههای سال گذشته است.
دادههای دولتی نشان میدهد که چین در بازه زمانی ماههای ژانویه تا مه نزدیک به ۶ میلیون تن نفتا وارد کرده که نسبت به سال گذشته ۲۲.۸۱ درصد افزایش داشته است و بالاترین سطح از سال ۲۰۱۵ بهشمار میآید.
روسیه، امارات متحده عربی و کره جنوبی بزرگترین تأمینکنندگان نفتا برای چین هستند.
در همین حال، واردات پروپان در پنج ماه نخست امسال با افزایش ۶ درصدی نسبت به سال گذشته به ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن رسیده است، در حالیکه واردات اتان در همین مدت در سطح ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن ثابت مانده است.
شرکت «انرژی اسپکتس» (Energy Aspects) در یادداشتی در چهارم ژوئیه اعلام کرده است که واردات گاز مایع (LPG) چین، که شامل پروپان هم میشود، احتمالاً در سهماهه سوم سال بهدلیل خرید محتاطانه محمولههای آمریکایی، پایینتر باقی خواهد ماند.
تحلیلگران اعلام کردهاند که انتظار میرود تقاضای قوی نفتا، حاشیه سود پالایشگاههای آسیایی را تقویت کند.
بر اساس دادههای معاملاتی، حاشیه سود نفتا در ماه جاری حدود ۴ درصد افزایش یافته و به ۷۳ دلار و ۳۰ سنت بالاتر از نفت خام شاخص برنت رسیده است؛ موضوعی که ناشی از امید به تقاضای مناسب برای خوراک پتروشیمی از سوی چین است.
سریواستاوا اعلام کرده است که افزایش تقاضا از سوی چین، از شکافهای نفتا در اواسط سهماه سوم تا سهماه چهارم سال حمایت خواهد کرد.