تحقق سودآوری ۳۰ هزار میلیارد تومانی در پتروشیمی اروند با تمرکز بر کیفیت و صادرات

تحقق سودآوری ۳۰ هزار میلیارد تومانی در پتروشیمی اروند با تمرکز بر کیفیت و صادرات
(چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۱۶:۱۹

مدیرعامل پتروشیمی اروند از آمادگی این شرکت برای ورود به بازار سرمایه خبر داد و گفت: سودآوری ۳۰ هزار میلیارد تومانی طی ۵ سال را محقق ساختیم و به دنبال روندی پایدار، منطقی و قابل پیش‌بینی در سودآوری هستیم که بتواند اعتماد سهام‌داران و ذی‌نفعان را در بلندمدت جلب و حفظ کند.

به گزارش خبرنگار نیپنا، محمدرضا کریمی، طی نشست خبری در حاشیه بازدید خبرنگاران و فعالان بازار سرمایه از این مجتمع، با اشاره به ویژگی‌های متمایز این شرکت، شفافیت، تأمین پایدار خوراک و یوتیلیتی و سودآوری محصولات را از مهم‌ترین مزیت‌های اروند برشمرد.

وی یکی از وجوه تمایز اروند نسبت به سایر شرکت‌های پتروشیمی را رویکرد شفاف و پاسخگو در اداره امور دانست و افزود: در سه سال گذشته، پتروشیمی اروند همواره آماده ورود به بورس بوده و تمام مقدمات لازم در این زمینه فراهم شده بود. هرچند شرایط بازار موجب تعویق این روند شد، اما آمادگی کامل برای ورود به بازار سرمایه همچنان وجود دارد.

برخورداری اروند از خوراک پایدار

مدیرعامل پتروشیمی اروند در خصوص مزیت‌های خوراک این مجتمع  گفت: اروند از نظر تأمین خوراک وضعیت بسیار مناسبی دارد. منابع در دسترس نمک و آب شور در کنار دریا، امکان تأمین پایدار نمک صنعتی به‌عنوان یکی از خوراک‌های اصلی را فراهم کرده است. همچنین بهره‌مندی از خط لوله اتیلن غرب که خوراک اتیلن را به‌صورت پایدار به شرکت‌های تولیدکننده از جمله ما می‌رساند، یک موهبت برای کشور و این مجتمع است.

وی ادامه داد: افزون بر این، قراردادهای بلندمدت با شرکت‌های بزرگ تولیدکننده خوراک، به‌ویژه شرکت‌های زیرمجموعه گروه پتروشیمی خلیج فارس، تضمین‌کننده پایداری و امنیت خوراک مورد نیاز پتروشیمی اروند هستند.
مدیرعامل پتروشیمی اروند با اشاره به موقعیت این شرکت در حوزه تأمین یوتیلیتی گفت: اروند در سال‌های اخیر یکی از بزرگ‌ترین تأمین‌کنندگان خدمات جانبی تولید در منطقه بوده است. میزان خروج از سرویس در این مدت به حداقل رسیده و در دوره‌های مدیریتی اخیر، مشکلی در این حوزه نداشته‌ایم. این موضوع سبب شده است پایداری تولید در تمامی واحدهای مجتمع حفظ شود.
کریمی با اشاره به محصولات تولیدی این مجتمع گفت: یکی از محصولات استراتژیک ما کاستیک است که از حاشیه سود بالایی برخوردار بوده و بخش عمده‌ای از سودآوری شرکت از محل فروش آن حاصل می‌شود. کاستیک تولیدی پتروشیمی اروند در سراسر کشور مشتریان متعددی دارد و تقریباً کل صنعت کشور از این محصول استفاده می‌کند.

تمرکز بر سودآوری پایدار و توسعه بازار صادراتی


مدیرعامل  پتروشیمی اروند با بیان اینکه فروش محصولات این مجتمع،  در بازار داخلی و هم در حوزه صادرات، بدون مشکل در حال انجام است ادامه داد: در بخش صادرات، به‌طور متوسط هر ماه حداقل یک کشتی کاستیک صادر می‌کنیم. البته میزان تقاضا در بازار جهانی بین چهار تا پنج کشتی در ماه است، اما با توجه به نیاز داخل، اولویت ما تأمین بازار داخلی است و معمولاً در ماه یک کشتی را به صادرات اختصاص می‌دهیم.
وی افزود: قیمت محصولات صادراتی ما تقریباً برابر با نرخ‌های داخلی است و اختلاف محسوسی ندارد. بنابراین چه میزان صادرات بالا باشد یا پایین، سودآوری شرکت تحت‌تأثیر قرار نمی‌گیرد. فروش محصولات براساس قیمت‌های جهانی انجام می‌شود و بازار صادراتی همواره مشتریان خاص خود را دارد.

هدف گذاری برای افزایش سهم در بازار خاورمیانه

مدیرعامل پتروشیمی اروند در ادامه به اهمیت محصول PVC در بازار داخل و منطقه اشاره کرد و گفت: سیزده صنعت کشور به PVC وابسته هستند. تنها در صنعت ساخت‌وساز، برای هر متر مربع ساختمان، به‌طور متوسط ۵۴ کیلوگرم PVC مصرف می‌شود؛ بنابراین رشد ساخت‌وساز مستقیماً موجب افزایش تقاضای این محصول می‌شود.
وی با اشاره به کمبود ۲۰۰ هزار تنی PVC در بازار خاورمیانه افزود: این کمبود غالباً از طریق واردات از کشورهایی مانند آمریکا، چین و تایوان جبران می‌شود در صورتی که ما بتوانیم وارد بازار منطقه‌ای شویم، سهم قابل توجهی از این بازار را با تکیه بر کیفیت بالا و دسترسی سریع به خود اختصاص خواهیم داد.
مدیرعامل اروند کیفیت محصول PVC تولیدی این مجتمع را از عوامل اصلی استقبال بازار منطقه دانست و گفت: این محصول با مجوز فنی (لایسنس) شرکت‌های معتبر اروپایی تولید می‌شود؛ لایسنسی که در سال ۲۰۲۵ همچنان جزو به‌روزترین فناوری‌های دنیا به شمار می‌رود و اخیراً نیز به کشورهای قطر و امارات فروخته شده تا کارخانه‌هایی مشابه با فناوری پتروشیمی اروند در آنجا راه‌اندازی شود.

سودآوری ۳۰ هزار میلیارد تومانی طی ۵ سال

وی همچنین مزیت سرعت تحویل محصول را یکی دیگر از عوامل جذابیت برای مشتریان منطقه‌ای دانست و افزود: مشتریان ما در کشورهای عراق، افغانستان و آسیای میانه، پس از تسویه مالی، ظرف مدت یک هفته تا ده روز محصول را تحویل می‌گیرند. این در حالی است که اگر بخواهند همین محصول را از چین تهیه کنند، فرآیند تحویل ممکن است تا شش ماه به طول انجامد. این سرعت در دسترسی، یک مزیت رقابتی پایدار برای ما ایجاد کرده است.

مدیرعامل پتروشیمی اروند با اشاره به عملکرد سودآور این مجتمع در سال‌های اخیر گفت: طی سه سال گذشته حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان و در مجموع پنج سال اخیر حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان سودآوری داشته‌ایم. اگر روند تولید PVC ادامه یابد و سود حاصل از آن به‌درستی توزیع شود، این مسیر سودآور تداوم خواهد داشت.
وی تأکید کرد: مهم‌ترین مأموریت ما در پتروشیمی اروند، حفظ پایداری تولید و تضمین سود پایدار برای سهام‌داران و سایر ذی‌نفعان است.

پایداری تولید و سودآوری در پتروشیمی اروند

کریمی با تأکید بر رویکرد بلندمدت این مجتمع در برنامه‌ریزی و اجرا، اظهار داشت: اگر به هزینه‌های صرف‌شده برای تعمیرات، پروژه‌ها و عملیات بازسازی در این مجتمع نگاه کنید، روشن می‌شود که ما با افق حداقل ۱۵ سال آینده، برای پایداری تولید و سودآوری برنامه‌ریزی می‌کنیم.
وی افزود: هدف ما تنها ایجاد سودهای مقطعی و کوتاه‌مدت نیست که صرفاً برای جذب سرمایه‌گذار در یک دوره خاص عملکرد بالایی ثبت کنیم و در ادامه دچار افت شویم. ما به‌دنبال روندی پایدار، منطقی و قابل پیش‌بینی در سودآوری هستیم که بتواند اعتماد سهام‌داران و ذی‌نفعان را در بلندمدت جلب و حفظ کند.
کریمی با اشاره به تجربه برخی شرکت‌ها در این زمینه تصریح کرد: نمی‌خواهیم مانند برخی مجتمع‌ها باشیم که در یک مقطع، سود بالا ارائه می‌دهند اما به‌دلیل نبود زیرساخت مناسب، در ادامه توان تکرار آن را ندارند. ما به دنبال ایجاد یک مسیر رشد مداوم و پایدار هستیم، نه عملکرد مقطعی و ناپایدار.
مدیرعامل پتروشیمی اروند در ادامه به موضوع اهمیت نوسازی و نگهداشت اشاره کرد و گفت: نمونه‌ای از اهمیت این موضوع را می‌توان در پتروشیمی آبادان مشاهده کرد. اگرچه آن مجتمع نیز زنجیره تولیدی کاملی دارد، اما به دلیل بهره‌برداری با فناوری قدیمی، نیاز به نوسازی و به‌روزرسانی دائمی در آن اجتناب‌ناپذیر است.
وی ادامه داد: حفظ پایداری تولید در چنین واحدهایی، بدون نوسازی مستمر، تعمیرات به‌موقع و نگهداری اصولی تجهیزات امکان‌پذیر نیست. این اقدامات نه‌تنها جنبه فنی دارند، بلکه به‌عنوان بخشی از راهبرد کلان مدیریت دارایی نیز در نظر گرفته می‌شوند.
مدیرعامل اروند با تأکید بر نگاه کلان گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس در این زمینه گفت: در مجموعه خلیج فارس، نگاه جدی و سیستماتیکی به موضوع نگهداشت، نوسازی و مدیریت دارایی‌های فیزیکی وجود دارد. این رویکرد نه فقط در سطح شرکت‌های زیرمجموعه، بلکه در کل گروه به‌صورت دقیق و منسجم دنبال می‌شود.

واکنش سریع بازار به تغییرات نرخ ارز


مدیرعامل پتروشیمی اروند با اشاره به وضعیت بازار محصولات پتروشیمی و اثرگذاری مستقیم نوسانات ارزی بر آن اظهار داشت: یکی از موضوعات همیشگی و تأثیرگذار در بازار محصولات پتروشیمی، تفاوت نرخ ارز است. این مسئله که طی ماه‌های اخیر نیز به‌طور مداوم تکرار شده، اثرات ارزی قابل‌توجهی بر قیمت‌ها و شرایط بازار داشته است. وی افزود: بازار ذاتاً هوشمند است و به‌ویژه در محصولاتی نظیر PVC که قیمت‌گذاری شفاف‌تری دارند، به‌سرعت نسبت به تغییرات نرخ ارز واکنش نشان می‌دهد.
او توضیح داد: زمانی که نرخ ارز کاهش پیدا می‌کند، بازار رقابتی‌تر شده و خریداران بیشتری جذب می‌شوند. اما با افزایش نرخ ارز و کاهش رقابت، قیمت‌ها نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند و تعادل بازار تغییر می‌کند.
وی در ادامه با اشاره به ساختار هزینه‌ای پتروشیمی اروند گفت: حدود ۳۲ درصد از هزینه‌های شرکت مربوط به خوراک است؛ عددی که در مقایسه با بسیاری از پتروشیمی‌ها رقم پایینی به شمار می‌رود، چرا که در برخی مجتمع‌های پتروشیمی مانند بندرامام، سهم خوراک در سبد هزینه‌ای به ۷۰ تا ۸۰ درصد نیز می‌رسد. این تفاوت، یک مزیت رقابتی مهم برای پتروشیمی اروند محسوب می‌شود و به ما امکان می‌دهد در شرایطی که سایر شرکت‌ها با فشار هزینه خوراک مواجه‌اند، عملکرد پایدارتری داشته باشیم.
مدیرعامل پتروشیمی اروند با تأکید بر یکپارچگی زنجیره تولید در این مجتمع، اظهار کرد: تفاوت کلیدی ما با برخی دیگر از شرکت‌ها در این است که تمامی مراحل تولید، از ماده اولیه نمک تا محصول نهایی PVC، در داخل مجتمع انجام می‌شود. این ساختار کاملاً داخلی و خودکفا باعث شده وابستگی به خارج نداشته باشیم و بهره‌وری تولید افزایش یابد. به همین دلیل، حجم تولید ما در بخش PVC تقریباً دو برابر شرکت‌هایی مانند غدیر است و عملکرد ما نیز چندین برابر بهتر بوده است.
وی همچنین با اشاره به تولیدات متنوع در حوزه PVC گفت: در حال حاضر پنج گرید مختلف از PVC در این مجتمع تولید می‌شود که همگی با نیاز بازار داخلی تطابق کامل دارند. افزون بر این، در یکی از پروژه‌های موفق تحقیق و توسعه، گرید ششم PVC نیز طراحی، تحقیق و در نهایت تولید شد. این محصول هم‌اکنون به دست مشتریان رسیده و در چرخه مصرف قرار گرفته است.
کریمی ، پتروشیمی اروند را شرکتی منحصربه‌فرد و استراتژیک خواند و گفت: دو محصول کلیدی کشور به این مجتمع وابسته‌اند و در صورت خروج این مجموعه از مدار تولید، کشور برای تأمین آن‌ها با بحران مواجه خواهد شد. در چنین شرایطی، دولت ناگزیر به صرف هزینه‌ای نزدیک به یک میلیارد دلار خواهد بود. اما خوشبختانه با توجه به فعالیت‌های منظم در زمینه نگهداشت، تعمیرات، و اجرای پروژه‌های توسعه‌ای، می‌توان اطمینان داشت که این مجتمع در مسیر پایداری و سودآوری بلندمدت باقی خواهد ماند.

 

سرمایه گذاری ضامن تولید پایدار
 
وی افزود: استمرار این روند، مشروط به سرمایه‌گذاری مناسب در حوزه نگهداشت و حمایت سهام‌دارانی است که به دنبال سود پایدار و بلندمدت هستند؛ نه منافع مقطعی و کوتاه‌مدت که پس از مدت‌کوتاهی با افت و بحران مواجه شود.
مدیرعامل پتروشیمی اروند در بخش دیگری از سخنان خود، ابعاد گسترده فعالیت‌های این مجتمع را تشریح کرد و گفت: مجتمع پتروشیمی اروند در زمینی به وسعت ۱۰۸ هکتار واقع شده و اخیراً فهرستی از سیال‌های تولیدی خود را به شرکت پتروشیمی الماس ارائه کرده‌ایم که ما در آن شرکت، ۱۰ درصد سهام داریم. هدف از این همکاری، تأمین خوراک موردنیاز در آینده است.
مدیرعامل پتروشیمی اروند تأکید کرد: سیاست ما در این مجتمع، الگوگیری از شرکت‌های بزرگ و بین‌المللی بوده است؛ از این‌رو فرآیندهای نظارتی و کنترلی به‌صورت مستمر و با دقت بالا پیاده‌سازی می‌شوند. در بازه‌های زمانی مشخص، تیم‌های تخصصی کنترل و ارزیابی به بررسی عملکرد سامانه‌ها می‌پردازند و نقاط ضعف احتمالی شناسایی و رفع می‌شود.
وی با اشاره به ملاحظات امنیتی و الزامات پدافند غیرعامل نیز افزود: به‌دلیل دغدغه‌های مربوط به امنیت سایبری و حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی، در برخی موارد اقدامات کنترلی با حساسیت و احتیاط بیشتری انجام می‌شود. با این حال، نگاه ما به این حوزه بسیار جدی است و با برنامه‌ریزی‌های دقیق، اقدامات نظارتی و امنیتی در آینده نیز با قوت و گستردگی بیشتری ادامه خواهد یافت.
وی  با بیان اینکه حفظ و ارتقای سطح ایمنی، کارایی و پایداری عملکردی مجتمع از اولویت‌های همیشگی این شرکت است، خاطرنشان کرد: تمامی این اقدامات با هدف تثبیت جایگاه پتروشیمی اروند به‌عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در صنعت پتروشیمی کشور و منطقه دنبال می‌شود.
تعداد بازدید : ۳۳۸