پتروشیمی؛ سلاح قدرتمند در تعاملات بین المللی و دفاع ملی

پتروشیمی؛ سلاح قدرتمند در تعاملات بین المللی و دفاع ملی
(دوشنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۹) ۱۱:۰۷

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در یادداشتی با عنوان پتروشیمی؛ سلاح قدرتمند در تعاملات بین المللی و دفاع ملی، نقش این صنعت راهبردی را در اقتصاد کلان و راهبرد جهانی کشور تبیین کرده است. این یادداشت روز پنجشنبه در صفحه نخست روزنامه شرق منتشر شد.

متن این  یادداشت به این شرح است.

صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع راهبردی و پیشرفته با ایجاد ارزش افزوده به مراتب بالا نقش تعیین کننده ای در شرایط اقتصادی و بین المللی ایفا می کند. پر واضح است این صنعت می تواند بیش از آنچه که تصور
می شود در خروج از رکود و ایجاد اشتغال کمک نماید. بعبارتی صنایع میان دست و پایین دست پتروشیمی می توانند موتور محرکه اقتصاد و موجب افزایش
GDP کشور لحاظ گردد. بنابراین بررسی همه جانبه راههای برون رفت این صنعت از مشکلات در حوزه تولید، طرح، پایین دست و پژوهش و فن آوری و در نهایت رسیدن به نقشه راهی که بتواند راهنمای عملی مدیران این صنعت باشد از اولویت اصلی رشد و توسعه صنعت پتروشیمی به شمار می آید.

رشد و توسعه صنعت پتروشیمی بر پایه دو مزیت عمده خوراک و تکنولوژی استوار است. با درنظر گرفتن اهمیت این صنعت چه در امروز و چه در آینده، علاوه برکشورهای صنعتی (یا بدون نفت و گاز)، بسیاری از کشورهای دیگر به حقیقت بنیادی نقش پتروشیمی به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی-صنعتی خود پی برده اند و علی رغم ضعف شدید در داشتن دو مزیت مذکور تلاش کرده اند تا با تامین آن و همچنین رشد و توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی، بخشی از عقب افتادگی های صنعتی و اقتصادی خود را جبران نمایند.

کشورمان به دلایل متعددی از جمله جنگ و تحریم های پی در پی، علی رغم در اختیار داشتن منابع عظیم نفت و گاز و جایگاه ممتاز ژئوپلیتیکی در منطقه، نتوانسته به نقش مهم و متصوری در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در صحنه بین المللی دست یابد، به گونه ای که بتواند از ذخایر عظیم نفت و گازی خود به عنوان سلاح کارا در راستای تحقق اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی و اهرمی قدرتمند به منظور بازدارندگی پویا و مؤثر در مقابل با تهدیدات
بین المللی استفاده نماید.

شرکت ملی صنایع پتروشیمی مصمم است؛ با نگاه کلان و ملی، اجرای طرح های توسعه ای  را در جهت تبدیل ظرفیتهای بالقوه به بالفعل و حضور منطقی در بازارهای جهانی با هدف کسب سهم مناسب از ظرفیت، ارزش و تجارت جهانی محصولات پتروشیمی مدنظر قرار داده، تا بتوان از «صنعت پتروشیمی به عنوان یک عامل بازدارنده و یک اهرم و سلاح قدرتمند در تعاملات بین المللی و دفاع ملی» از آن استفاده نمود. 

بر این اساس، با برنامه ریزی، سرمایه گذاری و حمایت دولت محترم، در فرآیند توسعه صنعت پتروشیمی اجرای طرح های راهبردی مهمی را پایه گذاری نمودیم و در این مسیر مشوق های لازم هم در هیئت دولت مصوب شده است تا طی سالهای پیش رو، صنعت پتروشیمی با چهره متحولی به جهانیان رخ نمایی کند.

با همراهی و همدلی دولت،  ریل گذاری مناسبی جهت توسعه هوشمندانه صنعت پتروشیمی با هدف نهایی «کیفی و پایدار» و «زنده و فعال» در افق چشم انداز 1404 پایه گذاری شده است. طرح‌های ۱۴۰۴ ایده و آرزو نیست و همه این طرح‌ها در موعد زمانی مشخص شده قابلیت تحقق دارند. توسعه هوشمندانه صنعت پتروشیمی همزمان با توسعه حجمی و متناسب با تحولات صنعت پتروشیمی بسیار حائز اهمیت است. برآنیم در مسیر «توسعه هوشمندانه » ضمن تحقق ظرفیت ۱۰۰ میلیون تن برنامه ششم توسعه در سال ۱۴۰۰، صنعتی پایدار و تاب‌آور در برابر آسیب‌ها از جمله «تحریم ها» داشته باشیم.

ایران پس از تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۴ و براساس نقشه توسعه امروز عربستان، جایگاه نخست صنعت پتروشیمی را در منطقه خواهد داشت. افزون بر طرح‌های جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی ۳۴ طرح جدید با حجم سرمایه‌گذاری ۱۷ میلیارد دلار و با مجموع ظرفیت ۱۹ میلیون تن تعریف شده است که امیدوارم با اجرای این طرح‌ها، جایگاه ایران ممتازتر شود. با توجه به رتبه نخست ایران در مجموع ذخایر نفت و گاز ایران در جهان، توسعه صنعت پتروشیمی با این میزان خوراک اساساً یک الزام است که با تمرکز بر اجرای طرح‌های پتروشیمی با خوراک ترکیبی در این صنعت تعریف شده‌اند. با اجرای طرح‌های پتروشیمی با خوراک ترکیبی، مجتمع‌ها از تک محصولی بودن عبور می‌کنند. در واقع «طرح‌های پیشران، شاه کلید توسعه صنعت پتروشیمی» به منظور تأمین نیاز داخل به محصولات پتروشیمی است به طوری که جهت رونق کسب و کار صنایع پایین دستی و افزایش اشتغالزایی ، 20 طرح هوشمند در قالب طرح‌های پیشران در چهار شاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن تعریف شده‌اندکه به‌زودی به دولت ارائه می‌شود.

 

 

مخاطبان محترم می توانید فایل صفحه اول روزنامه شرق  را از لینک زیر دریافت کنید. 

 

 

 

تعداد بازدید : ۲,۱۲۳