به گزارش خبرنگار نیپنا، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این که برخی پروژه های متانول که پیشرفت نداشتند، متوقف شده اند، اظهار کرد: من نگران نیستم و معتقدم که باید بخش دوم تولید یعنی تبدیل متانول به پروپیلن را بایدتکمیل کنیم. واحدهای متانول در آن سوی دنیا می توانند تعطیل شوند، ما باید توان خود را به رخ بکشیم.
محمدحسن پیوندی در همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی در پساتحریم، با اشاره به یکی از بندهای اصول 44 که به دولت اجازه سرمایه گذاری در فناوری های نو را می دهد، گفت: سرمایه گذاری روی واحد 280 هزارتنی تبدیل متانول به پروپیلن را در دستور کار داریم تا به بخش خصوصی نشان دهیم که می شود از متانول، پروپیلن تولید کرد.
وی همچنین با تاکید بر لزوم بهره بردن از فرصت پساتحریم اظهار کرد: پساتحریم پتانسیل رشد را ایجاد کرده و ما باید هشیار باشیم تا سرمایه گذار فرار نکند. فرصت ها بسیار ارزشمند هستند. در آینده تبدیل MTO به MTP مورد توجه است؛ با ظرفیت های در دست نباید وزارت نفت دیگر مجوز احداث مجتمع تولید متانول را دهد اما نیازی نیست پروژه های کنونی متوقف شود. در واقع بازار همچنان شرایط خود را مشخص می کند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این که در آینده LNG نیز تحت تاثیر شیل گس قرار می گیرد، تصریح کرد: سرمایه گذاری سنگینی که در کانال پاناما صورت می گیرد دیگر مساله روز مورد بحث دنیا است.ما نیزبه عنوان کشور دارنده حداکثر منابع هیدرو کربنی چه در بخش گاز و چه دربخش مایع می توانیم در صورت به شرط برنامه ریزی دقیق و پشتیبانی خوب ازپتروشیمی در کشور، یکی از تعیین کننده های بازار آینده باشیم.
پیوندی با اشاره به نقش شیل گس و انقلاب آن، اظهار کرد: امریکا در سال 2013 هیچ سهمی درLNG نداشته اما در سال 2020 ، 10 درصد LNG دنیا را تامین می کند؛ هم اکنون کشتی های لازم برای حمل اتان در حال ساخت هستند.
رلاینس عربستان شش کشتی هر کدام به ظرفیت حمل 87 هزارمترمکعب در دست ساخت دارد. مسیر کشتی ها در پاناما بر اساس سرمایه گذاری سنگین صورت گرفته 15 روز کوتاه تر می شود .
وی در ادامه به سه عامل تاثیرگذار در صنعت پتروشیمی اشاره کرد وگفت:انرژی و خوراک، رشد تقاضا و تکنولوژی بر توسعه صنعت پتروشیمی تاثیرگذارند و امروزه خوراک از سبک به سمت سنگین می رود و پتروشیمی ازخوراک سنگین استفاده خواهد کرد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ظرفیت نصب شده پتروشیمی کشور 60 میلیون تن و ظرفیت تولید45 میلیون تن است؛ در برنامه ششم توسعه ظرفیت تولید را به شرفیت اسمی نزدیک می کنیم. تحریم ها نیز در گذشته تنها به میزان پنج میلیون تن برتولید تاثیر گذار بوده است.
وی با بیان این که در حال حاظر 61 میلیون تن پروژه در حال اجراست؛ مهاباد از طریق خط لوله اتیلن غرب تغذیه می شود و امیدواریم با با راه اندازی واحد دوم کاویان در سال آینده یک میلیون و 200 هزارتن اتیلن داشته باشیم.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین با انتقاد از نحوه خصوصی سازی ها و با اشاره به این که پتروشیمی دماوند تولیدکننده خدمات و یوتیلیتی است گفت: بهتر است که پتروشیمی دماوند دست دولت باقی بماند و واگذار نشود تا از درگیری های آتی بر سر تنظیم خدمات هم جلوگیری شود.
منابع درآمدی NPC از دولت به بخش خصوصی واگذار شد و صندوق های بازنشستگی در این بخش حضور پررنگی دارند . درآمد ناشی از افزایش تولید باید در انتهای سال پاسخگوی تعداد زیادی بازنشسته و افزایش حقوق ها باشد بنابراین رقمی برای سرمایه در پتروشیمی باقی نمی ماند. صندوق های بازنشستگی واحدهای موجود پتروشیمی را خریدند و از سوی دیگر چون فعالیت در این بخش را شیرین دیدند در پروژه ها سرمایه گذاری می کنند اما باید به تناسب بین هزینه ها و درآمد توجه کرد.
پیوندی با اشاره به ظرفیت های ایران خاطر نشان کرد: ایران در می تواند در سال 2025، در تولید اتیلن از چهار درصد جهان به 7.5 درصد و به 32 درصد سهم جهان درخاورمیانه برسد؛ همچنین در چشم انداز مذکور تولید پلی اتیلن ایران از چهار درصد جهان به 35 درصد خاورمیانه و در بخش بازار از2.9 درصد فعلی به 17 درصد بازار جهان در و 48 درصد بازار خاورمیانه می رسد.
وی افزود: همچنین ایران در زمینه اتیلن گلایکول رشد خوبی خواهد داشت و از چهار درصد تولید جهان به درصد8.5 و در خاورمیانه به 24 درصد ودر بازار هم از 5.8 به 13.8 جهان و 22.4 درصد خاورمیانه می رسیم البته این مساله مقدراری بستگی به بازار و سرمیاه گذاری بخش پت دارد. از سوی دیگر تولید پروپیلن در ایران جهش سنگینی خواهد داشت و از یک درصد به 6.5 درصد و در خاورمیانه به لحاظ ظرفیت به 37 درصد می رسد.