این کارشناس در گفتگو با نیپنا، با اشاره به تولید تجهیزات رادیومتریک یا ابزار دقیق هسته ای توسط شرکت پارس ایزوتوپ که از شرکتهای وابسته به سازمان انرژی اتمی است، گفت: بهرهبرداری از ابزار دقیق های هستهای از ۶۰ سال پیش در صنایع مختلف کشور از جمله صنعت پتروشیمی آغاز شده و این ابزارها از طریق کشورهایی چون آلمان، امریکا و چین تهیه میشد.
وی با اشاره به فعالیت شرکت پارس ایزوتوپ از سال ۹۱ در حوزه تولید دارو و صنایع پزشکی هستهای، گفت: باید تجهیزات رادیومتریک یا ابزار دقیق هستهای را برای تمام کشور و خدمات رسانی به صنایع مورد نیاز انجام میدادیم بنابراین چشمههای مورد نیاز ابزار دقیق را تولید و تامین میکردیم. این چشمه ها نسبت به عنصر رادیواکتیو حساس هستند.
این کارشناس سازمان انرژی اتمی با اشاره به نیاز صنعت پتروشیمی به ابزار دقیقهای هستهای، اظهار کرد: یکی از چالشهایی که پیش از این با آن مواجه بودیم عدم تامین ملزومات برای تعمیر و نگهداری تجهیزات توسط شرکت تامین کننده بود بنابراین شرکت پارس ایزوتوپ علاوه بر تامین چشمههای رادیو اکتیو، اقدام به خدمات رسانی به تجهیزات رادیومتریک با تعمیر، کالیبره کردن و راهاندازی مجدد آنها کرد و پس از دو سال شرکت تصمیم گرفت تا ساخت تجهیزات را شروع کند.
وی تصریح کرد: با توجه به هایتک بودن دانش تولید این تجهیزات حدود ۳ سال زمان برد تا آماده عرضه تجهیزات ساخت خود شدیم. این کارشناس با اشاره به اینکه تجهیزات رادیوومترییک ابزار دقیقهایی هستند که با فناوری هستهای به اندازهگیری متغیرهای قابل اندازهگیری در صنایع میپردازند، به بومیسازی سه بخش اصلی این تجهیزات شامل چشمه رادیواکتیو، گیرنده یا آشکارساز و بخش نرمافزار تاکید کرد و گفت: در سال ۱۳۹۶ اولین تجهیز کاملاً بومی شده خود را به صنایع مختلف ارائه کردیم و در سال ۱۳۹۸، پتروشیمی بندر امام نیز که یکی از شرکای تجاری ما است، ابن ابزار را به کار گرفت.
این کارشناس افزود: پس از سپری شدن تمام آزمایشات، این مجتمع خواست تا تعداد قابل توجهی از این ابزارها که ساخت آلمان و مستهلک شده بود و میتوانست تولید را با بحران مواجه کند را با ابزارهای تولید شده جایگزین کنیم. تاکنون نیز حتی یک توقف شی از عملکرد این ابزار در خط ایجاد نشده و توانستیم تمام گواهینامهها و تاییدیههای مربوطه را از صنایع مختلف دریافت کنیم.
این کارشناس با بیان اینکه هرجا مخزن هست نیاز به اندازهگیری سیال داخلی مخازن با تجهیزات رادیوومتریک وجود دارد، گفت: هیچ ابزاری به اندازه تجهیز رادیوومتریک نمیتواند مفید باشد چرا که دقت این ابزار با توجه به غیرتماسی بودن آنها برای صنایع میتواند مفید باشد.
وی خاطر نشان کرد: در داخل این تجهیز مورد نیاز صنعت پتروشیمی، قطعات فرسایشی وجود ندارد بنابراین از عمر بسیار طولانی نیز برخوردار است. در حال حاضر نیز خط تولید به نحوی توسعه یافته که نیاز صنایع داخل کشور را در کمترین زمان برطرف میکند.این کارشناس همچنین در مورد چالشهای موجود گفت: یک چالش نسبتا مهم در مقابل کار ما و همه شرکتهای تولید داخلی وجود دارد و آن هم اعتماد کردن صنایع بزرگ به تولید داخل است که فرایندی سختی دارد و نگاه سختگیرانهای به تولید داخل میشود که موجب شده با چالش مواجه شویم با این وجود صدها تجهیز داخلی تولید شده توسط این شرکت در صنایع مختلف مانند صنعت نفت، پالایش، پتروشیمی، فولاد و مس در حال کار است که همین بهترین مبلغ سطح کیفی تجهیزات ما محسوب می شود.
این کارشناس ادامه داد: اکنون نیز امکان صادرات محصولات مازاد بر نیاز داخل است و تجربه صادرات به کشور سوریه را نیز داشتهایم؛ انتظار میرود با توجه به افزایش ظرفیت تولید صادرات تجهیزات رادیوتریک را پیگیری کنیم.