محمد علی مه لقا مدیر عامل شرکت گرانول مروارید یزد در گفتگو با خبرنگار نیپنا با مثبت ارزیابی کردن فروش اعتباری مواد اولیه از سوی پتروشیمی ها اظهارکرد: «این سیاست به ویژه در دو سال اخیر، شریان حیاتی برای تأمین سرمایه در گردش تولیدکنندگان بوده است ، اما از سوی دیگر اعمال سقف برای خرید مواد اولیه از بورس کالا، چالشی جدی برای تولیدکنندگانی است که میخواهند مطابق با نیاز واقعی خود، بدون واسطه تأمین مواد کنند.
مه لقا با اشاره به سابقه ۲۳ ساله فعالیت این شرکت گفت: «شرکت گرانول مروارید از سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را آغاز کرده و در ابتدا تمرکز ما بر بازار داخلی بود، اما طی هفت سال گذشته بهصورت جدی بر صادرات محصولات تمرکز کردهایم.»
وی افزود: «در حال حاضر، صادرات سالانه ما بین ۱۴ تا ۲۰ میلیون دلار است که عمدتاً به ۶ تا ۷ کشور اروپایی و ۷ تا ۸ کشور همسایه انجام میشود. البته بهدلیل محدودیتها، صادرات مستقیم به اروپا ممکن نیست و از طریق دفاترمان در ترکیه و دوبی این فرآیند را انجام میدهیم.»
هزینه های اضافی صادرات
این فعال پاییندستی صنعت پتروشیمی، یکی از موانع در مسیر صادرات را عدم دسترسی به شبکه سوئیفت و دشواری در دریافت وجوه صادراتی عنوان کرد و گفت: «انتقال پول با هزینه و پیچیدگی بالا انجام میشود. همچنین فرآیند تهیه و تغییر اسناد حمل برای کشورهای اروپایی نیز موجب افزایش هزینهها شده است، در حالی که بخش عمده سود صادرات نصیب واسطههایی در ترکیه و دوبی میشود.»
وابستگی به واردات افزودنیها و ضرورت ثبات در عرضه داخلی
وی با اشاره به وابستگی صنعت به واردات برخی افزودنیها افزود: «بسیاری از ادتیوهایی که در تولید نیاز داریم از خارج کشور وارد میشوند. تأخیر در تخصیص ارز یا ماندن کالا در گمرک، کیفیت نهایی محصول را تحت تأثیر قرار داده و رقابتپذیری ما در بازار جهانی کاهش میدهد.»
مدیرعامل گرانول مروارید همچنین وضعیت فعلی تأمین مواد اولیه در داخل را مثبت ارزیابی کرد و گفت: «طی یک سال اخیر با تدابیر انجامشده، از جمله فروش اعتباری مواد پتروشیمی، جریان سرمایه در گردش شرکتها تقویت شده است. این سیاست از زمان مدیریت قبلی شرکت صنایع پتروشیمی آغاز و در دوره جدید نیز با جدیت بیشتری دنبال میشود. بهطور متوسط، هر هفته فروش اعتباری در حال انجام است که دستاورد مهمی برای تولیدکنندگان بهشمار میرود.»
لزوم حذف سقف خرید و مقابله با رانت و دلالی
این فعال پاییندستی صنعت پتروشیمی در ادامه با اشاره به یکی دیگر از چالش هایی که صنایع پاییندستی با آن مواجه است گفت: «سقف خرید تعیینشده در بورس کالا، به شکلگیری فضای دلالی دامن زده است. وقتی یک شرکت نتواند بهدلیل نداشتن کد، در هفتهای خرید کند، ناچار میشود از واسطهها با هزینه بیشتر خرید کند. در حالی که اگر سقف خرید حذف شود، هر واحد میتواند به میزان نیاز خود مستقیماً مواد اولیه تهیه کند و فضا برای واسطهگری از بین میرود.»