معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی :

صنعت پتروشیمی ایران آماده توسعه همکاری‌ های راهبردی با آفریقا است

صنعت پتروشیمی ایران آماده توسعه همکاری‌ های راهبردی با آفریقا است
(یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۱۸:۳۷

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ظرفیت‌ های همکاری خوبی با کشورهای آفریقائی برای توسعه روابط در صنعت پتروشیمی وجود دارد و امکان گسترش همکاری‌ ها بر مبنای تأمین خوراک از ایران فراهم است.

به گزارش خبرنگار نیپنا، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی امروز یکشنبه (7 اردیبهشت ماه) در سومین اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا با تبیین دستاوردها و ظرفیت های این صنعت پیشران اظهار کرد: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور به حدود ۱۰۰ میلیون تن در سال رسیده و با اجرای ۶۷ پروژه جدید، تا سال ۲۰۲۹ به ۱۳۱ میلیون تن افزایش خواهد یافت.

عباس‌زاده، با اشاره به رشد صنعت پتروشیمی ایران در کنار صنعت نفت ،گاز و پالایش گفت: امروز ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در کشور به حدود ۱۰۰ میلیون تن در سال رسیده است.

وی با تبیین ساختار صنعت نفت و پتروشیمی ایران افزود: «در وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، چهار شرکت اصلی فعالیت می‌کنند؛ شرکت ملی نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی گاز. هر یک از این شرکت‌ها مسئولیتی مشخص در توسعه، تولید و توزیع منابع انرژی کشور بر عهده دارند.»

عباس‌زاده همچنین گفت: «در حال حاضر ۷۳ مجتمع پتروشیمی و سه مجتمع تولید برق و یوتیلیتی در کشور فعالیت می‌کنند و دو هاب بزرگ پتروشیمی در عسلویه و ماهشهر مستقر شده و سایر شرکت‌های پتروشیمی در استان‌ های مختلف استقرار پیدا کرده اند.

معاون وزیر نفت با اعلام این که ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی کشور به ۹۷ میلیون تن در سال رسیده است گفت: محصولات تولیدی افزون بر تأمین نیاز بازار داخلی، به بازارهای جهانی نیز عرضه می‌شود.

وی با اشاره به صادرات محصولات پتروشیمی کشور گفت: «از ۴۲ میلیون تن محصول قابل فروش، نزدیک به ۳۰ میلیون تن در سال گذشته صادر شده است.»

عباس زاده افزود: «محصولات تولیدی پتروشیمی ایران در گروه‌ های مختلفی همچون پلیمرها با ظرفیت ۹ میلیون تن، آروماتیک‌ ها با ظرفیت ۴ میلیون تن، کودهای شیمیایی و کشاورزی با ظرفیت ۹ میلیون تن و مواد شیمیایی پایه با ظرفیت ۴۳ میلیون تن دسته‌بندی می‌شود. از این میزان، حدود ۱۴ میلیون تن متانول تولید می‌شود که ۱۰ میلیون تن آن به بازارهای جهانی صادر می‌شود.»

عباس‌زاده در خصوص بخش خوراک و سوخت نیز تصریح کرد: «ظرفیت این بخش حدود ۳۰ میلیون تن است که عمدتاً در داخل کشور مصرف می‌شود و بخشی نیز صادر می‌شود.»

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درباره برنامه‌ های توسعه‌ای این صنعت اظهار داشت: «در حال حاضر ۶۷ پروژه بزرگ پتروشیمی در دست اجراست که میانگین پیشرفت فیزیکی آن‌ها حدود ۴۰ درصد است. این پروژه‌ها در چهار سال آینده به بهره‌برداری خواهند رسید و ظرفیت تولید پتروشیمی کشور را از ۹۷ میلیون تن به ۱۳۱ میلیون تن افزایش خواهند داد.»
وی ارزش سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها را ۲۶ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: «تا کنون حدود نیمی از این سرمایه هزینه شده است.»

معاون وزیر نفت با اشاره به این که روند رشد محصولات پتروشیمی تا سال ۲۰۳۴ تعیین شده است افزود: «بیشترین رشد مربوط به بخش پلیمرهاست؛ به گونه‌ای که ظرفیت تولید پلیمرها از ۹ میلیون تن به حدود ۳۲ میلیون تن خواهد رسید. این افزایش ظرفیت، عمدتاً به واسطه پروژه‌های جدید و با هدف ارتقای ارزش افزوده انجام می‌شود.»

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به توسعه زنجیره ارزش محصولات خاطرنشان کرد: «بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، در سه مقطع زمانی ۲۰۲۵، ۲۰۲۹ و ۲۰۳۴ شاهد رشد قابل توجهی در تولید محصولات نهایی خواهیم بود که سهم بیشتری از ارزش افزوده را برای کشور به همراه خواهد داشت.»

عباس‌زاده درباره صادرات محصولات پتروشیمی نیز گفت: «حدود ۷۰ درصد محصولات پتروشیمی تولیدی کشور صادر می‌شود و ۳۰ درصد در داخل مصرف می‌شود. در سال گذشته، صادرات محصولات پلیمری حدود ۲/۸ میلیارد دلار، صادرات متانول حدود ۲/۲ میلیارد دلار و صادرات کود اوره حدود ۱/۷ میلیارد دلار بوده است.»

وی تاکید کرد: «پس از پلیمرها، متانول و اوره، سایر محصولات از جمله پلی‌اتیلن‌ ها، آروماتیک‌ ها و آمونیاک در رتبه‌های بعدی صادرات قرار دارند.»

بر اساس این گزارش ، دربخش پایانی پنل ویژه صنایع پتروشیمی در سومین اجلاس همکاری های ایران و آفریقا مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی در جمع بندی اظهارات خود اظهار کرد : در این پنل تلاش شد ظرفیت‌های تولیدی و صادراتی صنعت پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران معرفی شود. در این راستا، چند مجموعه مهم نیز به نمایندگان کشورهای آفریقایی معرفی شدند که از جمله آن‌ها می‌توان به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اشاره کرد که به دلیل برخورداری از سبد متنوع محصولات پتروشیمی، جایگاه ویژه‌ای در این صنعت دارد.

همچنین این هلدینگ، شرکتی بنام تجارت و صنعت خلیج فارس برخوردار است که در حوزه بازرگانی و تجارت بین‌المللی محصولات پتروشیمی، معرفی فعال است و این شرکت می‌تواند در مراحل بعدی، زمینه‌ساز توسعه همکاری‌ های تجاری مشترک با کشورهای آفریقایی باشد.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت شرکت نفت و گاز پارسیان و تمرکز این مجموعه بر تولید کود اوره، اظهار کرد: مدیر عامل هلدینگ پارسیان توضیحات کاملی در خصوص فعالیت‌های این هلدینگ ارائه کرد و تأکید شد در حوزه صادرات کود، به‌ویژه کود اوره، ظرفیت‌های بسیار مناسبی برای همکاری با کشورهای آفریقایی وجود دارد.

مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی همچنین به ظرفیت‌ های همکاری در حوزه پتروپالایش اشاره کرد و گفت: در صورت وجود زمینه‌ های مناسب توسعه در کشورهای آفریقایی، امکان گسترش همکاری‌ها بر مبنای تأمین خوراک از ایران فراهم است. وی متانول و مشتقات پایین‌دستی آن، و سایر زنجیره‌های شیمیایی را از جمله ظرفیت‌های قابل بررسی و توسعه عنوان کرد.

عباس زاده ادامه داد : با توجه به جایگاه ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ ترین تولیدکنندگان متانول در منطقه، دکتر دیداری، مدیرعامل بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده متانول در ایران و رئیس کارگروه متانول، توضیحاتی درباره توانمندی‌ها و فرصت‌های همکاری ارائه کردند که امیدوارم مورد توجه واقع شده باشد.

تعداد بازدید : ۳۸۴