افزایش تمایل سرمایه‌ گذاران در حاشیه خلیج فارس برای خرید سهام صنایع کود شیمیایی

افزایش تمایل سرمایه‌ گذاران در حاشیه خلیج فارس برای خرید سهام صنایع کود شیمیایی
(دوشنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۳) ۱۲:۴۹

سرمایه‌گذاران در حاشیه خلیج فارس با توجه به چشم‌ انداز روشن سود در صنایع کود شیمیایی اقبال بیشتری به خرید سهام پتروشیمی های تولید کننده اوره و آمونیاک نشان داده‌اند.

به گزارش نیپنا به نقل از پایگاه خبری-تحلیلی آگبی، حجم معاملات شرکت‌های تولیدکننده کود شیمیایی در حوزه خلیج‌فارس کمتر از حد ارزش واقعی آنهاست و به نظر نمی‌رسد سرمایه‌گذاران با افزایش قیمت محصولات که به گفته تحلیلگران بیش از یک افزایش فصلی است، قیمت‌ها را بالا ببرند.

صنایع کود شیمیایی و پتروشیمی‌ها در خلیج فارس به‌عنوان صنایع جانبی نفت و گاز در نظر گرفته می‌شوند، زیرا هر دو به خوراک گاز طبیعی متکی هستند.

در حالی که درآمد شرکت‌های پتروشیمی با کاهش حاشیه‌های سود این صنعت به‌دلیل عرضه بیش از حد و کند شدن رشد تقاضا به پایین‌ترین حد طی چند دهه اخیر رسیده، چشم‌انداز فعالیت تولیدکنندگان کود شیمیایی در این منطقه روشن‌تر است.

این اتفاق تا حدی به دلیل صادرات کمتر اوره از چین است که به معنای کاهش عرضه جهانی و افزایش قیمت پرمصرف ترین کود مبتنی بر نیتروژن است.

قیمت سهام شرکت‌های کود خلیج‌فارس همچنان کاهش یافته است، اما اکنون شاید به سطحی برسد که آنها را برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر کند.

یوسف حسینی، مدیر تحقیقات سهام شیمیایی در مؤسسه ئی‌اف‌جی هرمس (EFG Hermes) یک کارگزار سرمایه گذاری در قاهره گفت: ارزش سهام صنایع کود شیمیایی مطلوب است، شرکت‌های فعال در این حوزه سود سهام عالی دارند و پول سهمشان نقد است.

ارزش سهام سه تولیدکننده بزرگ کود شیمیایی در خلیج فارس همگی در سال 2025 میلادی کاهش یافته است.

سهام شرکت‌های صنایع قطر 0.2 درصد، «فرتی گلوب (Fertiglobe) ابوظبی 8.2 درصد و سابک اگری- نوترینتس (Sabic Agri-Nutrients) سهام 2.9 درصد کاهش یافته‌اند.

در حالی که قیمت اوره امسال تا اواسط فوریه 2025 میلادی با 23 درصد افزایش همراه بوده و به 445 دلار به ازای هر تن رسیده است که بسیار بالاتر از قیمت 378 دلار برای هر تن در سال گذشته میلادی بود.

شاخص گسترده تر قیمت کود بانک جهانی از 108 از پایین‌ترین سطح سه سال اخیر در مه 2024 به 124 رسیده است.

مدیر تحقیقات سهام شیمیایی در مؤسسه ئی‌اف‌جی هرمس در این باره بیان کرد: با این حال، بازار نسبت به پایداری این بازگشت تردید دارد.

حسینی افزود: این وضع تا حدی به این دلیل است که افزایش قیمت اوره به‌دلیل عوامل فصلی مانند زمستان نسبتاً سرد در نیمکره شمالی، افزایش قیمت گاز و استفاده قریب الوقوع بیشتر کود برای فصل کاشت بهاره است.

وی ادامه داد: بازار یک عنصر ساختاری در افزایش قیمت‌ها را نادیده می‌گیرد، افزایش ظرفیت تولید اوره طی سه سال آینده کندترین مقدار طی یک دهه اخیر خواهد بود.

افزون بر این، چین یک دهه پیش سالانه بیش از 10 میلیون تن اوره صادر می‌کرد، اما این مقدار در سال 2024 میلادی تنها 262 هزار تن بود و در سه ماه از 12 ماه گذشته هیچ صادراتی نداشته است، زیرا کشاورزی این کشور بیشتر از تولید داخلی خود را مصرف می‌کند.

آنوپ فرناندز، معاون تحقیقات بانک سیکو در بحرین، گفت: افزایش عمده عرضه جهانی کودهای شیمیایی پیش روی ماست و مشارکت چین در بازارهای صادراتی در طول سال‌ها رو به افول گذاشته است، از این رو این دو عامل در کنار هم از تعادل بازار و در نتیجه قیمت‌ها حمایت کرده‌اند.

دیگر تولیدکنندگان بزرگ کود مانند مصر و ترینیداد و توباگو با کمبود گاز روبه‌رو شده‌اند که باعث کاهش تولید شده است، در حالی که موجودی کود هند در سال گذشته میلادی به نصف کاهش یافت.

حسینی گفت: از آنجا که تولید کودهای شیمیایی نمی‌تواند با تقاضا همگام شود، ممکن است عرضه کاهش و قیمت‌ها افزایش یابد.

فرناندز در این باره تصریح کرد: این نویدی برای تولیدکنندگان کودهای شیمیایی خلیج فارس است که می‌توانند سرمایه‌گذاران سهام خلیج فارس را که تمایلی به سرمایه‌گذاری در سهام پتروشیمی ندارند، جذب کند.

وی افزود: بازده سود سهام شرکت‌های فعال در زمینه تولید کودهای شیمیایی در خلیج فارس مطلوب است و با کاهش اندکی روبه‌رو هستند و در یک محیط عرضه و تقاضای مناسب هستند.

تعداد بازدید : ۵۶۹