شماره 50

راهبردهای کاربردی قرآن در زندگی

راهبردهای کاربردی قرآن در زندگی
(دوشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۰) ۱۲:۳۷

«سبک زندگی» از موضوعات حیاتی و مهم اجتماعات بشری است و ابعاد مختلف زندگی بشر را پوشش می‌دهد. از دیگر سوی، هدف قرآن کریم هدایت بشر است و یکی از کلیدی‌ترین مؤلفه‌های هدایت، «سبک زندگی» است. در قرآن کریم این قابلیت وجود دارد که برای زندگی تمامی انسان‌ها با سلیقه‌ها و شرایط گوناگون برنامه‌ای جامع ارائه کند . از قراراینجاست که ضرورت «استنباط سبک زندگی از قرآن» آشکار می‌گردد که هدف از نگارش این مقاله، تأکید بر این مقوله و اثبات آن است.

قرآن کریم پاسخگوی تمامی نیازهای بشر در حوزه سبک زندگی در هر زمان و مکان است و استخراج روشمند این ظرفیت عظیم از قرآن، برای قرآن‌پژوهان و فرهیختگان یک ضرورت به حساب می‌آید.دراین مبحث ، آثار استنباط سبک زندگی از قرآن و ویژگی‌های تشریعات قرآنی تشریح شده است.

در زندگی روزمره با انواع مختلفی از سوالات خانوادگی روبرو هستیم مانند:
افزایش محبت بین من وهمسرم  چگونه می تواند زیاد شود؟
چه کار کنم اینقدربحث بین ما وجود نداشته باشد؟
چه کاری انجام شود که بچه ها آینده خوبی داشته باشند؟
چه کار کنیم در زندگی خانوادگی عزیز و محبوب باشیم؟
و...
خداوند مهربان در کتاب با برکت قرآن می فرماید این کتاب، هدایت و شفا است برای کسانی که به پندهای آن گوش می دهند و جالب است که بدانیم راه حل تمام مشکلات در این کتاب بزرگ آمده است.
چه قدر زیباست برای اینکه محبت بین زن و شوهر زیاد شود انسان آیه 74 سوره فرقان را روزی یک مرتبه بخواند و همچنین با خواندن آیه 19 الی 30 سوره رعد ( روزی یک بار ) وسکوت ومحبت به همسر، تاثیر بسیار شگفت انگیز آن را با چشم خود ببیند.
داستان کوتاه:
در یکی از مراجعات خانمی بودند که با همسرش بسیار مشکل داشت بحث های زیادی باهم داشتند و حتی درگیری فیزیکی شدید، که این درگیری ها به خانواده ها هم کشیده شده بود. و در آستانه طلاق بودند. با استفاده از همین آیه های زیبا به طرز عجیبی درگیری ها برطرف شد و الان پیگیر فرزند هستند و می گفت: من زندگی ام را مدیون قرآن هستم و هرموقع همسرم از سر کار می آید با محبت به استقبالش می روم و در مواقعی که بر اثر بعضی موضوعات عصبانی است فقط سکوت می کنم و با محبت، ناگهان عصبانیت، تبدیل بـه آرامش می شود و همسرم اشتیاقش به من زیاد شده و حتی شروع به نماز خواندن کرده است و من این همه آرامش را مدیون قرآن هستم.

فرزند صالح گلی از گلهای بهشت است.
حضرت ابراهیم علیه السلام دعای بسیار عجیبی دارد که به قدری زیباست که خداوند حکیم آن را در قرآن برای همه عصرها و نسل ها آورده:
برای اینکه فرزندان صالحی داشته باشیم آ یه 40 سوره ابراهیم را در قنوت هایمان بخوانیم:
رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّیَّتِی رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ ﴿۴۰﴾
پروردگارا مرا برپا کننده نماز قرار ده و از فرزندان من نیز چنین کن پروردگارا دعای (ما را) بپذیر.
و جالب است بدانید آیه بعد از این( آیه 41 ابراهیم ) برای آمرزش پدر و مادر و هر عزیز از دست رفته خوانده می شود و بسیار اثر بخش است.
بیایید برای آمرزش پدر ومادرمان این آیه را در دعاها وقنوتمان بخوانیم.

یک مژده بسیار عالی!

نمازی هست که هر کس آن را بخواند چنانچه پدر و مادر و عزیزان او زنده باشند مورد رحمت خداوند رحمان و رحیم قرار می گیرند و چنانچه فوت کرده باشند، مورد آمرزش خداوند کریم قرار می گیرند. این نماز چنان موجب شادی پدر ومادر می شود که آرزو می کنند زنده شوند و زانوی فرزند خوبشان را ببوسند.

خواندن آن موجب گشایش درهای رحمت الهی می شود.

این نماز انسان را در افسردگی های بسیار شدیدی که بر اثر مصیبت های سنگین بوجود می آید آرامش می بخشد.وبهتر است که این نماز در شب جمعه ترک نشود.

کیفیت نماز والدین:

در رکعت اول: بعد از حمد به جای خواندن سوره 10 مرتبه آیه 41 سوره ابراهیم خوانده می شود:
رَبَّنَا اغْفِرْ لِی وَلِوَالِدَیَّ وَلِلْمُؤْمِنِینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِسَابُ
پروردگارا روزى که حساب برپا مى ‏شود من و پدر و مادرم و همه مومنین را ببخشاى.
در رکعت دوم: بعداز خواندن سوره حمد 10 مرتبه آیه 28 سوره نوح خوانده می شود:
رَبِّ اغْفِرْ لِی وَلِوَالِدَیَّ وَلِمَنْ دَخَلَ بَیْتِیَ مُؤْمِنًا وَلِلْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ
پروردگارا من و پدر و مادرم و هر که با ایمان به خانه من داخل می شود و همه مردان و زنان با ایمان عالم ببخش و بیامرز.
پس از سلام نماز، بدون تغییر حالت نماز، 10 مرتبه آیه24 سوره اسرا خوانده می شود:
وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا کَمَا رَبَّیَانِی صَغِیرًا
پروردگارا: همچنان که پدرم و مادرم مرا به مهربانی از کودکی پرورش دادند، تو نیز در حق آنها مهربانی نموده و رحمت خود را شامل حالشان بفرما.
خواندن این نماز فقط چهار دقیقه طول می کشد.
یک مطلب زیبا
خداوند در هر شب از شب‏های ماه مبارک رمضان سه بار می‏فرماید: «هَلْ مِنْ سَائِلٍ فَأُعْطِیَهُ سُؤْلَهُ»؛ آیا درخواست کننده‌ای هست که از من درخواستی کند و من درخواست او را جواب دهم؟ «هَلْ مِنْ تَائِبٍ فَأَتُوبَ عَلَیْهِ»؛ آیا رجوع کننده‌ای هست که در ارتباط با خطاهایش از من پوزش طلبد؟ «هَلْ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرَ لَهُ»؛ آیا استغفار کننده‌ای هست که من او را بیامرزم؟
چقدر زیبا است در این شب های مبارک هر چه می خواهیم از خداوند کریم درخواست کنیم و از خطاهایی که مرتکب شدیم پوزش بخواهیم و از خداوند غفار، بخواهیم تا ما را بیامرزد.

گردآوری : مهران قرقانی

تعداد بازدید : ۲,۴۶۷