شماره42

سبک‌های طراحی نما/ویژگی های یک نمای خوب ساختمانی

سبک‌های طراحی نما/ویژگی های یک نمای خوب ساختمانی
(شنبه ۲۵ اَمرداد ۱۳۹۹) ۱۰:۱۳

امروزه نمای خارجی ساختمان در بحث معماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که افراد قبل از هر چیز در مواجهه با ساختمان با مدل و سبک های طراحی نما برخورد میکنند. یک نمای خوب می تواند ارزش یک ساختمان را چندین برابر کند،زیرا اولین راه برقراری ارتباط یک ساختمان با بیننده نمای آن می باشد.

هر کدام از نماهای ساختمان مزایا و معایبی دارند که به‌طور مختصر شما را با مزایا و معایب آنهاآشنا می کنیم.

نمای رومی
نمای رومی ساختمان ها به دلیل طراحی منحصر بفرد خود بر هر رهگذری تاثیر می گذارد که البته این مورد خود انتقادهای بسیاری را روانه اینگونه ساختمان ها کرده است و استفاده از معماری متناسب با فرهنگ ایران زمین را رواتر می داند. اما واقعیت این است که سبک معماری رومی در نمای کلاسیک ساختمان در واقع فقط مخصوص به روم باستان نمی شود بلکه سیر عظیمی از تاریخ معماری را در بر میگیرد که شامل ایران باستان نیز می شود.
کتیبه های تخت جمشید و سر ستون های زیبای آنها دقیقا در طراح های رومی وجود دارد و به کرات از آنها استفاده می شود. در واقع این روزها نمای رومی ساختمان به دلایل متعددی مورد توجه قرار می گیرند.

طراحی نمای مدرن
طراحی های متفاوت و مدرن برای نمای خارجی ساختمان ها در هزاره سوم امری عادی و تا حدودی ضروری برای طراح ها و معمارهای انواع ساختمان ها در سراسر دنیاست. در ایران نیز همواره طراحی های متفاوت و زیبای نمای خارجی ساختمان نقش بسیار پر رنگی در ساخت و ساز ساختمان های مسکونی و تجاری دارد. به این نکته نیز توجه نمایید که طراحی نمای بیرونی ایده آل و مناسب برای یک ساختمان نه تنها ارزش اقتصادی ساختمان را افزایش می دهد بلکه باعث افزایش انرژی های مثبت در ساختمان و محیط پیرامون ان نیز می گردد ضمن آنکه تاثیرات بسیار مثبتی بر روی ساکنین ساختمان خواهد گذاشت.این نوع نما دارای ویژگی های معماری مدرن بوده و اصول طراحی آنها از قوانین معماری مدرن تبعیت می کند.

طراحی نمای مینیمال
سبک ساده گرایی یا مینیمالیسم نوعی دیگر از طراحی نماست که موارد آن در ایران چندان نیست. در طراحی نمای مینیمال همانطور که از نامش نیز پیداست اصل در سادگی، نفی هرگونه تزئینات زاید، کاربرد ساده و صریح فرم ها و استفاده از تعداد محدودی از مصالح است.
در ایران تعداد کمی از این نوع نماها طراحی و ساخته شده است و انتظار می رود در آینده تعداد اینگونه نماها بیشتر شده و از تعداد نماهای با مصالح متعدد و فرم های شکسته کاسته شود.

طراحی نمای اسلامی
در طراحی این نما از عناصر معماری اسلامی استفاده میشود.این عناصر شامل موارد قوس ها، کاربندی و مقرنس، کتیبه ها، ستون ها وگره ها می باشد.
در طراحی نمای اسلامی تناسبات عناصر با کل نما از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مصالح به کار رفته در این نماها معمولا کاشی و آجر و سنگ است .از این سبک بیشتر در اماکن مذهبی شامل مساجد،حسینیه ها ،مصلی ها و امام زاده ها استفاده میشود.

طراحی نمای سنگ
این نما از نماهای پر طرفدار در ایران است و نمای سنگ می‌تواند به‌خوبی در مقابل رطوبت، تغییر رنگ و گرد و غبار مقاومت داشته، رنگ و قیمت نمای سنگ تا بسیار متنوع بوده و به‌راحتی و آسان و البته سریع قابل اجرا هستند.

طراحی نمای آجری
اغلب عایق حرارتی و برودتی بوده، مقاوم در برابر تغییر رنگ نیز در برابر رطوبت مقاوم است، وزن کمی داشته و تنوع رنگی نماهای آجری نیز امروزه بسیار زیاد شده است و وزن کم و نصب نمای آجری از خصوصیات خوب نمای آجری است. یکی از معایبی که در انتخاب این نما وجود دارد و باید به آن توجه کنید آن است که در برخی آجر تا که بر روی ساختمان نصب می‌شوند به‌مرور دچار شوره زدگی شده که باید هر چند وقت یک بار به آن‌ها رسیدگی کنید.

طراحی نمای سیمانی
برای افرادی که بیشتر می‌خواهند صرفه جویی مالی انجام دهند، مناسب بوده و سرعت اجرای بالا، تهیه آسان نمای سیمانی و اینکه ریزشی ندارند و اغلب پوسته نمی‌دهند، از دیگر مزایای این نما است. از جمله معایب نمای سیمانی آن است که نمای سیمانی عایق حرارتی و برودتی بسیار ضعیفی دارد و ممکن است بعد از مدتی ترک برداشته و دوده و گرد و خاک جذب خواهد کرد. نمای سیمانی عایق رطوبت بوده، در برابر یخ زدگی مقاوم بوده، ضد حریق است و در کل با مقاومت و قیمتی که دارد کاملاً به‌صرفه برای ساختمان شما می‌باشد.

طراحی نمای شیشه‌ای
طراحی این نمای ساختمان نیز دارای معایب و مزایایی از جمله: کاهش بار مرده در ساختمان‌های بلند مرتبه، سرعت در اجرا، دید وسیع، جذب سریع گرد و خاک است و شیشه عایق حرارتی و برودتی نیست، مقاومت پایینی در برابر فشار دارد.

مشخصه های نمای ساختمان خوب چیست ؟
-عایق حرارتی :  انواع متریال نمای ساختمان با توجه به ویژگی های متفاوتی که دارند می توانند عملکردهای متعددی در مصرف یا اتلاف انرژی داشته باشند .

-عایق صوتی : طراحی نمای ساختمان و استفاده از مواد و مصالح مناسب و با کیفیت می تواند به عنوان یک عایق صوتی مانع از نفوذ صوت از بیرون ساختمان به درون آن یا بالعکس شود .

-پایداری در مقابل زلزله ضربه، یخ زدگی وآتش سوزی: استفاده از مصالح با کیفیت و رعایت اصول ساخت و ایمنی سبب ایجاد بناهایی با مقاومت بالا می شود . نما یکی از بخش های اصلی ساختمان است که می تواند سبب مستحکم شدن آن در برابر شرایط جوی و بلایای طبیعی همچون زلزله شود .همچنین استفاده از مصالح نامناسب و بی کیفیت موجب ضعف در سیستم ساختمان می شود که می تواند سبب بروز عواملی همچون خوردگی و اکسید شدن ، به وجود آمدن ترک ، شکستگی و از هم گسیختگی اجزای دیوارها شود .

در خصوص مقاومت در برابرسرما نمای ساختمان تاثیر مضاعفی در انتقال حرارت و ظرفیت گرمایی یک ساختمان دارد و می تواند فراهم کننده عملکرد حرارتی بالا و در نتیجه مصرف انرژی کمتر شود به جز شیشه اکثریت متریال های همه در مقابل آتش سوزی از مقاومت بالایی برخودار هستند اما اجرای نمای کامپوزیت بهترین گزینه برای مقاوم بودن در برابر حریق می باشد .

انعطاف پذیر بودن : متریال هایی که در نما کاربرد دارند باید خاصیت انعطاف پذیری داشته باشند تا بتوانند پاسخگوی ایجاد اشکال هندسی متنوع که امروزه در ساخت بناهای مدرن مرسوم شده است باشد . نمای کامپوزیت یکی از نمونه های بارز برای ایجاد نمایی منعطف با هر شکل و زاویه دلخواه می باشد .

-سبک بودن مصالح : متریال های متعددی نظیر سنگ ، چوب ، شیشه و ورق کامپوزیت در ساخت نما کاربرد دارد که از میان آنها ورق های کامپوزیت بسیار سبک می باشد .

-حکم رابط : نمای ساختمان سبب برقراری ارتباط بین محیط درون و برون یک ساختمان می شود . هنگام اجرای نمای ساختمان می بایست عواملی همچون تابش نور خورشید به داخل ساختمان و ایجاد چشم انداز از داخل ساختمان به خارج از آن مدنظر قرار داده شود .

-زیبایی نما : بی شک نمای بیرونی ساختمان و مواد و مصالح کاربردی در دکوراسیون داخلی ساختمان است که تعیین کننده زیبایی یک بناست . افراد هنگام ورود به ساختمان با دیدن نمای بیرونی و درونی آن در مورد شیکی و زیبایی یک ساختمان نظر می دهند پس می توان چنین بیان کرد که نما معرف هنر و جلوه زیبای یک ساختمان است .

نمای ساختمان و شرایط محیطی : انواع نمای ساختمان مسکونی و انواع نمای ساختمان ویلایی با توجه به نوع شرایط جغرافیایی و اقلیمی کاملا متفاوت می باشد .

-قیمت انواع نمای ساختمان : طراحی نمای ساختمان با توجه به متریال کاربردی ، ابزار و مواد و مصالح دارای قیمت های کاملا متفاوتی می باشد که با توجه به نوع مصالح و متراژ نما تعیین می شود .

-سرعت اجرا : احداث بناهای بزرگ زمان زیادی می طلبد هر چه بهره برداری از پروژه های ساختمانی زمان بیشتری به طول انجامد سبب افزایش هزینه ها و پایین آمدن ارزش پولی در بازه زمانی مشخص می شود بنابراین سرعت اجرای نما بسیار حائز اهمیت است . اجرای نمای کامپوزیت و ترموود به دلیل آماده بودن مواد و مصالح به شکلی سریع انجام می پذیرد .

-تعمیر و تعویض : پس از طی مدت زمانی ممکن است به دلیل برخی از عوامل بخشی از نما دچار خرابی و فرسودگی شود ، این عامل سبب مخدوش نمودن کل نما می گردد در صورتی که اگر از مصالحی همچون چوب ترموود یا ورق کامپوزیت در اجرای نما استفاده شود در صورت خرابی یا از بین رفتن بخشی از آن براحتی می توان آن قسمت را تعویض یا ترمیم کرد در صورتی که اگر از متریالی همچون سنگ استفاده شود ممکن است دیگر سنگ مشابه با سنگ های قبلی نصب شده پیدا نشود و نتوان آن را آنچنان که باید مثل روز اول ترمیم نمود .

نتیجه‌گیری
نمای ساختمان هویت پایانی ساختمان شماست و باید در زمان انتخاب و طراحی نمای بیرونی بسیار دقت داشته باشید و بهترین نما را به دلخواهتان انتخاب کنید.
نما ظاهر و منظره خارجی هر ساختمان می‌باشد و نمای ساختمان بازتاب‌ دهندۀ سلیقه، علایق مردم شهر است که باید آن را نسبت به شرایط محیطی شهرتان مانند آب و هوا، باد و طوفان، زلزله، میزان آلاینده‌های هوا در مناطق مختلف، آن را انتخاب کنید.
به شما پیشنهاد می‌دهیم برای طراحی نمای بیرونی ساختمان مناسب با بهترین هزینه‌ای که در نظر دارید به شرکت‌های متخصص این کار مراجعه کنید تا بتوانید برای سالیان سال با دیدن نمای زیبای ساختمانتان لذت ببرید و لازم نباشد هر از چند گاهی برای تعمیرات آن هزینه زیادی بپردازید.

تعداد بازدید : ۶,۶۲۸