شماره31

چکدرمه؛ غذای محلی بندر ترکمن و آق قلا

چکدرمه؛ غذای محلی بندر ترکمن و آق قلا
(چهارشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۸) ۰۸:۴۸

ترکیبات غذایی هر منطقه ای با توجه به آب و هوا و نیازهای طبیعی آن منطقه شکل می گیرد. در مجال فراهم آمده، غذایی از خطه ترکمن صحرا معرفی می کنیم که مقبولیت بسیار دارد و بی نهایت خوشمزه است.

مواد لازم برای 6 نفر:
گوشت گوسفند: 600 گرم( ترجیحا گوشت با چربی)
پیاز: دو عدد متوسط
روغن: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه پلویی: به میزان لازم
رب گوجه ‌فرنگی :2 تا 3 قاشق غذاخوری
برنج: شش پیمانه
طرز تهیه
- ابتدا گوشت را با چربی های ضمیمه اش خرد کرده، بشویید و داخل قابلمه مناسب روی شعله بگذارید تا آرام بپزد و آبش خشک شود و با پیاز که نگینی خرد شده، خوب تفت دهید تا گوشت و پیاز با هم سرخ شود.
- در این مرحله به آن ادویه، نمک و رب را اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید.
- سپس حدود 4 لیوان آب به آن اضافه کرده و بگذارید گوشت خوب بپزد.
- بعد از پخت گوشت، برنج شسته شده خیس خورده را به گوشت اضافه کرده و آب برنج را اندازه کنید.
- بعد از پختن برنج، آن را دم کنید. موقع دم کردن ابتدا زیر شعله را کمی زیاد کنید تا بخار کند، سپس حرارت را کم کرده و دم کنی بگذارید. بعد از دم کشیدن برنج، آن را در ظرف مورد نظر سرو کنید.
نکته:
1- این غذا باید کمی چرب باشد.
2- اگر گوشت را همراه با رب خوب تفت دهید خوش عطر و خوش رنگ می‌شود.
3- نباید مقدار آب گوشت زیاد باشد، زیرا برنج شل می‌شود. مقدار آب آن بستگی به مرغوبیت برنج دارد که می‌بایست در نظر گرفته شود.
4- همانطور که قبلا گفته شد گوشت باید همراه چربی طبیعی باشد تا بخشی از روغن مورد نیاز پخت را تامین کند و همین آن را خوشمزه تر می کند.
5- این غذا بصورت کته پخته می شود.

نازخاتون؛غذا و یا چاشنی شمالی

نازخاتون، یکی از غذا‌های محلی شمال کشور است. برخی هم از آن بعنوان چاشنی شمالی نام می برند که از بادمجان، سیر، سبزی و آبغوره تشکیل می‌شود. نازخاتون در مازندران و گیلان طرفداران بسیاری دارد و معمولا در کنار خوراک‌های همانند شامی کباب، مرغ و عدس‌پلو از آن اسفاده می‌کنند.
مانند هر غذای دیگری با اندکی تفاوت در مواد اولیه و طرز تهیه، در تهیه این خوراک خوشمزه مواد اولیه متفاوتی وجود دارد؛ گاهی برخی بجای آبغوره از آب انار یا هر دو، به همراه ادویه‌جات مختلفی همانند گلپر استفاده می‌کنند. البته لازم به ذکر است از این غذای سنتی خوراک‌های دیگری همانند بورانی نازخاتون و همچنین خورش نازخاتون نیز تهیه می‌شود. نازخاتون دستور تهیه آسانی دارد و تنها بادمجان در این خوراک کبابی می‌شود.
مواد لازم
• بادمجان متوسط و بدون تخم: 6 عدد
• سیر: 5 حبه درشت
• ریحان: تازه 1 دسته
• نعناع خشک: 1 قاشق غذاخوری
• گشنیز و جعفری: تازه 1 دسته
• آبغوره: حداقل یک لیوان
• نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه
بادمجان‌ها را خوب بشویید و روی منتقل یا اجاق گاز کبابی کنید. می توانید بادمجان‌ها درون فر بگذارید تا کاملا بپزد. پس از سرد شدن، پوست آنها را جدا کنید و کاملا بکوبید تا له و یکدست شود.
سپس بادمجان‌ها را در ظرف مناسبی بریزید. سپس گشنیز و جعفری و ریحان خرد شده به همراه سیر کوبیده شده را به ظرف اضافه کنید. نعناع خشک و نمک و فلفل را نیز افزوده و در آخر آبغوره یا آب انار را اضافه کرده و کمی هم بزنید. نازخاتون شما آماده است، می‌توان در کنار بسیاری از غذاها آن را سرو کنید.
نکات:
• در تهیه نازخاتون از گلپر نیز می‌توان به عنوان ادویه استفاده کنید.
• برخی در تهیه نازخاتون از گوجه فرنگی رنده شده و آب انار نیز استفاده می‌کنند.
• سبزی محلی نازخاتون، ریحان مازندرانی است که در کنار آن از سبزی‌های معطر جعفری و گشنیز هم استفاده می‌شود؛ اما در منطقه شمال درتهیه نازخاتون از سبزی‌های دیگری همانند چوچاق، خالواش و زلنگ نیز استفاده می کنند. البته نازخاتون بدون این سبزی ها هم بسیار خوشمزه است. حتما امتحان کنید.



تعداد بازدید : ۳,۲۹۸