پیشنهاد ایجاد بخش پتروشیمی در سازمان اوپک از سوی ایران

پیشنهاد ایجاد بخش پتروشیمی در سازمان اوپک از سوی ایران
(یکشنبه ۷ دی ۱۳۹۳) ۱۱:۰۹

مهندس پیوندی: ایران در زمینه اتان رقیب گاز شیل خواهد بود و این موضوع برای اروپا بسیار اقتصادی تر است که محصولات بر پایه اتیلن و پروپیلن را از خاورمیانه وارد کند تا اینکه تغییر در ساختار های خود بدهد.

سواحل ایران بهترین مکان برای توسعه صنعت پتروشیمی

  سرمایه گذاران ایرانی و خارجی می توانند با توجه به موقعیت استثنایی سواحل خلیج فارس و دریای عمان اقدام به سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران کنند.

معاون مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفتگوئی تفصیلی با خبرنگار نیپنا اظهار کرد: برای توسعه صنعت پتروشیمی در آینده راهی جز ایجاد زیر ساخت های جدید نداریم و در این مسیر هم دولت و هم بخش خصوصی خود را بطور کامل آماده کنند.

محمد حسن پیوندی با تاکید بر جذاب بودن صنعت پتروشیمی ایران برای سرمایه گذاری افزود: به نظر من برای سرمایه گذاران حتی  ایجاد زیر ساخت در سواحل جنوبی خلیج فارس و دریای عمان به تنهایی سودآور است ودر مسیرتوسعه این صنعت باید خوراک لازم نیز تامین گردد.

وی ادامه داد: معتقدم صنعت پتروشیمی هیچ گاه از ایجاد زیر ساخت ها ضرر نکرده است بعنوان مثال می توان به فاز 2 عسلویه اشاره کرد که پایه گذار جهش دوم صنعت پتروشیمی خواهد بود.

پیوندی با بیان این که در حال حاضر بخش خصوصی در حال سامان دادن به کالایی است که خریده است گفت: در اصل بخش خصوصی سرمایه گذاری نکرده است، خرید اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد:بخش خصوصی مشروط به این که واحدهای خود رابهبود ببخشند می توانند بازوهای توسعه صنعت پتروشیمی در آینده باشند.

 پیوندی در باره تعامل و مذاکره با کشورهای دیگر با هدف توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: دو سفر کوتاه بتازگی انجام شد، اولین سفرم به مقر اوپک در وین بود. این کنفرانس به دعوت آقای دکتر کاظم پور اردبیلی نماینده محترم ایران در هیئت عامل اوپک برگزار شد و در واقع گردهمایی بود که  نمایندگان شرکت های پتروشیمی های کشورهای عضو اوپک و نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه اروپا وهمچنین شرکت هایی که  در این اتحادیه فعال هستند، در این جلسه شرکت داشتند. 

 

گسترش همکاری کشورهای عضو اوپک در صنعت پتروشیمی

معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: در این کنفرانس اتحادیه اروپا و اوپک از شرکتnexantکه شرکت مطالعاتی بازار پتروشیمی است خواسته بودند تا گزارشی در خصوص وضع موجود پتروشیمی و تاثیر گذاری این صنعت در بازار آینده اتحادیه اروپا ارائه کند.

وی ادامه داد: این جلسه در دو بخش برگزار شد. دربخش اول  تاثیر بحران اقتصادی 2008 -2009 اروپا بر وضع فعلی تولیدات  صنعت پتروشیمی در جهان بررسی شد. دربخش دوم نیز وضعیت تولید صنعت پتروشیمی در افق سال 2020 و 2040 تحلیل شد.

پیوندی تصریح کرد: همچنین در بخش دوم به بررسی وضعیت و تاثیر گاز شیل آمریکا پرداخته شد و اینکه تاثیر گاز شیل بر تامین خوراک پتروشیمی ، پالایشگاه ها، نفتا و اتان بعنوان خوراک های واحدها ی الفین چگونه خواهد بود.آنطور که درباره گاز گفته می شودکه انتقال اتان از امریکا به اروپا ارزان خواهد بود، به نظر ما اینطور نیست. چون که هزینه حمل و نقل  باکشتی های ویژه ،احداث ترمینال و لزوم ایجاد تغییرات اساسی در واحد ها ی الفین اروپا و همچنین کشورهای اروپا در پی این مسئله با کمبود پروپیلن مواجه خواهد شد.

وی افزود: از طرف دیگر ، ایران رقیب اصلی گازشیل  با افزایش شدید ظرفیت تولید متانول طی 5 سال آینده در این مسئله خواهد بود که این مسئله نیز مورد توجه حاضران در این نشست قرار گرفت، چون مشکل ایجاد کمبود پروپیلن در مقابل اتان گاز شیل را ندارد.

سخنگوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ایران تا 5 سال آینده با حجم  بزرگ تولید متانول که امیدواریم با بازشدن فاینانس های چین این مسئله هر چه سریع تر تحقق پیدا کند رو بر و می شود که ظرفیت تولید متانول ایران به 25 میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت که همزمان با این موضوع چند واحد متانولی در عربستان و قطر نیز به ظرفیت تولید خاورمیانه افزوده خواهد شد. بنابراین تولید متانول به سمت  تولید اتیلن و پلی پروپیلن خواهد رفت . وی افزود: واضح است که  ایران درزمینه  اتان رقیب  گاز شیل خواهد بود و این موضوع برای اروپا بسیار اقتصادی تر است که محصولات بر پایه اتیلن و پروپیلن را از خاورمیانه وارد کند تا اینکه تغییر در ساختار های خود بدهد وهزینه زیادی برای حمل و نقل اتان با کشتی های ویژه تحمل کند و با کمبود پروپیلن هم همراه باشد.

وی گفت: در آینده متانول به عنوان سوخت و خوراک مطرح خواهد بود.  بنابراین اهمیت متانول مانند نفتا خواهد بود. بنابراین دردهه آینده متانول بر روی صنعت پتروشیمی و رقابت با نفتا در تولید اتیلن و پروپیلن تاثیر زیادی خواهد داشت.

قیمت نفت و تاثیر آن بر صنعت پتروشیمی

معاون مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: همیشه محصولات پتروشیمی ناشی از خوراک مایع
(مثل نفتا میعانات گازی، ....) تحت تاثیر قیمت نفت خام بوده است، بنابراین با کاهش قیمت نفت خام، قیمت محصولات پتروشیمی نیز پایین آمده است.

وی ادامه داد: این تاثیر گذاری از سوی کشورهای صنعتی به سمت کشورهای دارنده خوراک بوده است. چون کشورهای صنعتی، وارد کننده نفت خام هستند و وقتی قیمت ورودی آن ها کاهش پیدا کنند، قیمت نفتا نیز کاهش پیدا می کند، .بنابراین قیمت محصولات پتروشیمی  در بازار کاهش می یابد.

پیوندی افزود: از سوی دیگر به دلیل اینکه خاورمیانه صادرکننده عمده  به  اروپا و آسیااست، در نتیجه سهم حضور در بازار بین المللی  و عامل کیفیت و استانداردها است که قیمت را تعیین می کنند. در نتیجه قیمت فوب خلیج فارس نیز کاهش پیدا می کند.

وی در خصوص تاثیر کاهش قیمت نفت و تاثیر آن بر روی قیمت محصولات پتروشیمی، گفت: در حال حاضر این اتفاق غیر عادی است و نمی توان آن را به خوبی تحلیل کرد چون بخشی از آن تحت تاثیر مسائل سیاسی و اقتصادی جهان است و بخشی  نیز به مسائل ابهام گونه  گاز شیل ( تا چه حد تولید از فرایند گازشیل اقتصادی است) بستگی دارد.

معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این که پیشنهاد  بنده در این هم اندیشی که با استقبال آقای دکتر عبدالحمید رئیس جلسه (مدیر تحقیقات اوپک) مواجه شد، گفت: به دلیل اهمیت کشورهای خاورمیانه در تولید محصولات پتوشیمی باید بخش زیادی از منابع هیدرو کربوری به کالا و محصولات نهایی تبدیل شود و به جای فروش مواد خام، محصول نهایی صادر شود و این موضوع باعث ارزش افزوده زیادی در صنعت پتروشیمی  کشورهای عضو خواهد شد.

وی ادامه داد: در کل کشورهای خاورمیانه ممکن است 10درصد منابع هیدروکربوری در صنعت پتروشیمی استفاده شود ولی می توان این 10 درصد را به  میلیون ها تن کالا و محصول تبدیل کرد و به شکل زنجیره وار ، زنجیره ارزش محصولات را تکمیل کرد.

وی تاکید کرد:  با توجه به عضویت اکثر کشورهای تولید کننده نفت خام  خاورمیانه در اوپک پیشنهاد بعدی ما این است برای نخستین بار بخش پتروشیمی ایجاد کنند و به صورت هر شش ماه نشست های تخصصی در این زمینه برگزار شود که البته دکتر غنیمی فرد عضوهیئت رییسه اوپک به خوبی از این پیشنهاد دفاع کردند و قرار شد که موضوع پیگیری شود.

پتروشیمی را نمی توان به سادگی تحریم کرد

معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره سفر اخیر خود به کشور  ایتالیا اظهار کرد: اتاق فکرپاگواشاین مجموعه  حدود 60 سال قدمت دارد که بنیانگذاران آن انیشتن و برتراند راسل بودند.  مجموعه ای است که در بحث صلح طلبی  و کاهش بحران ها همکاری می کند و به عبارتی به صورت NGO است که در سال 1995 برنده جایزه صلح نوبل  نیزشده اند.

وی با بیان اینکه برنامه ریزی شده بود، که این هم اندیشی پس از آخرین دوره مذاکرات 1+5 برگزار گردد، افزود: در این هم اندیشی که سوژه امسال آن وضعیت صنایع  نفت و گاز ایران و نیز  ایران پس از تفاهم 5+1صحبت و تبادل نظر شد. همچنین  دربخش دوم نیز آقای دکتر  شهرستانی وزیر اسبق نفت عراق ووزیر فعلی آموزش عالی عراق نیز    تحلیلی ازحوادث این کشور و وضعیت ذخایر نفتی و صنایع نفت و گاز و بخصوص در کردستان عراق ارائه کردند..

پیوندی اظهار کرد: از طرف ایران  اقای دکتر زهرانی مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و  آقای آصف دبیر اول سفارت جمهوری اسلامی ایران در رم  و همچنین شخصیت های از هلند، امریکا، ایتالیا، روسیه، انگلستان، قطر، سوییس، امریکا ... و از شرکت اکسنموبیل، هالی برتون و...در این هم اندیشی حضور داشتند.

معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درخصوص علت دعوت از  ایشان در این هم اندیشی، افزود: همانطور که می دانید یکی از باورهای من این است که " پتروشیمی را در هیچ جای جهان نمی توان به سادگی تحریم کرد." و  از قول بنده منتشر شده بود ، این حرف مورد توجه قرار گرفته بود،دراین نشست بازهم در این زمینه صحبت کردم. استدلالم این است که تفاوت زیادی است بین محصولات پتروشیمی و نفت خام است. زیرا محصولات پتروشیمی شامل سبد بزرگی است که از حجم زیادی سرمایه گذاری تولید می شود. از سوی دیگر، بسیاری از کشورهای جهان وابسته به محصولات پتروشیمی هستند . بنابراین تحریم پتروشیمی یک کشور به معنی تحریم چندین کشور است و براحتی نفت خام کالای جایگزین در دسترس نیست.

پیش بینی صنعت پتروشیمی برای بعد از تحریم

پیوندی اظهار کرد: ما حجم زیادی پروژه آماده برای شروع داریم که ارزش آن حدود 30-40 میلیارد دلار برآورد می شود، علاوه بر این پروژه های نیمه تمام باقیمانده از برنامه پنجساله چهارم(خط لوله غرب) و تمام پروژه های برنامه پنج ساله پنجم.

وی گفت:  واقعیت این است که اجرای طرحهای جدید بدون فاینانس امکانپذیر نیست.  با توجه به اینکه در کشورهای همسایه و حتی خاورمیانه مزیت های و پتانسیل صنعت پتروشیمی ایران را ندارند، اما بعد از به محصول رسیدن طرحهای  برنامه چهارم توسعه، سرمایه گذاری جدیدی که امروز در اواخر برنامه پنجم به تولید رسیده باشد،نداریم.

وی در خاتمه اظهار امیدواری کرد:  با توجه به تعداد و نوع  پروژه های آینده صنعت پتروشیمی  در صورت به نتیجه مطلوب رسیدن مذاکرات 1+5  سرمایه گذاران خارجی (مستقیم یا  غیر مستقیم)جایی بهتر از ایران پیدا نخواهند کرد.

تعداد بازدید : ۱,۹۵۵