تمایل خارجی ها برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی

تمایل خارجی ها برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی
(شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۳) ۱۲:۵۱

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از علاقه مندی و ابراز تمایل بسیاری از سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی کشور خبر داد.

عباس شعری مقدم در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار نیپنا افزود: اگر بخواهیم علاقه سرمایه گذاران برای حضور در ایران به فعلیت برسد باید سه اصل را رعایت کنیم ؛ اول تعیین قیمت خوراک در دراز مدت  که قابل رقابت با کشورهای رقیب باشد، دوم ایجاد زیرساخت‌ ها توسط دولت و سوم ثبات قوانین.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود:: اگر این سه مورد فراهم نشود چون سرمایه‌گذار نمی‌تواند آینده سرمایه خود را تضمین شده ببیند، برای سرمایه گذاری به ایران نخواهد آمد.

 

در پی رفع موانع سرمایه گذاران  باشیم

شعری مقدم با بیان اینکه ما باید برای جذب سرمایه، تمهیداتی بیندیشیم و خطرات و ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش دهیم افزود: در غیر این صورت امکان جذب سرمایه حتی با لغو تحریم‌ها برای ما به وجود نمی آید و می بینیم که سرمایه‌گذاران هر روز در کشورهایی نظیر امارات و قطر و عربستان و ایالات متحده امریکا اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: در کشورهای خارجی، علاوه بر رعایت سه مورد فوق، مسئولین به دنبال سرمایه‌گذار هستند تا مشکلات  او را برطرف کنند، اما در ایران مسئولین به دنبال سرمایه‌گذار هستند تا سرمایه‌گذار مشکلات آنان را حل کند؛ از این رو تا زمانی که برای سرمایه‌گذاری اهمیت ویژه قائل نشویم، محال است نظیر توسعه‌ای که در کشورهای مالزی، کره  ، ترکیه و... اتفاق  افتاد، در کشور ما هم اتفاق بیافتد.

 

پتروشیمی و تحریم ها

شعری مقدم با بیان این که تاکنون تفاهم های صورت گرفته میان ایران و کشور های 5+1 در زمینه هسته ای تاثیر چندانی در رفع مشکلات حاصل از تحریم های بین المللی در صنعت پتروشیمی نداشته است، گفت: در زمینه صادرات، آنچه که مهم است انتقال پول محصولات فروخته شده می باشد که متاسفانه تحریم هنوز مانع آن است.

وی تصریح کرد: در ظاهر صنعت پتروشیمی ایران رفع تحریم شده اما عملاً به دلیل دشواری انتقال پول به داخل کشور این صنعت همچنان در تحریم قرار دارد.

معاون وزیر نفت با اشاره به این که هم اکنون شرکت های صادرکننده محصولات پتروشیمی در کشور با ترفند های خاص و پرداخت هزینه اضافه می توانند درصدی از پول محصولات فروخته شده خود را به داخل کشور منتقل کنند، گفت: پول های باقی ماننده در خارج نیز صرف خرید کالا و مواد اولیه مورد نیاز از مبادی خارجی می شود.

 

توسعه پتروشیمی پروپیلن محور است

وی به منابع گازی عظیم موجود در جنوب کشورمان اشاره کرد و گفت: هم اکنون اوره، آمونیاک و متانول بخش زیادی از تولید مجتمع های پتروشیمی کشور را شامل می شود؛ و طرح های زیادی با همین تولیدات در دست اجراست که حتماً روی قیمت این نوع محصولات در دنیا تاثیر خواهد گذاشت، از این رو شرکت ملی صنایع پتروشمی قصد دارد در آینده با استفاده از فناوری های جدید ، گاز طبیعی را به محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر همچون پروپیلن ها تبدیل کند.

 

احیای سازمان مدییت و برنامه ریزی

معاون وزیر نفت در امور پتروشمی گفت: متاسفانه در کشور ما  توسعه متولی ندارد؛  صنایع به حال خود رها شده اند تا هر یک جداگانه  برنامه‌ای را برای توسعه خود تدوین کنند و چون این صنایع مستقل از هم اقدام به تدوین برنامه توسعه می‌کنند، برنامه‌ها با هم همخوانی ندارند یا حتی در برخی از موارد با یکدیگر در تقابل هستند. به عبارت دیگر اصلی ترین مشکلی که در این سال‌ها شاهد آن بوده ایم، نبود یک نهاد حاکمیتی برای تلفیق و نظارت بر روند اجرای این برنامه‌ها بوده است.

شعری مقدم گفت: به عقیده من، اگر سازمان مدیریت و برنامه ریزی منحل نمی‌شد و قوی‌تر از گذشته به فعالیت خود ادامه می‌داد، اکنون ما با این مشکل مواجه نبودیم  و این سازمان می‌توانست هدایت توسعه کشور را بر عهده بگیرد و نقش و سهم هر یک  از سازمان ها را در این میان تبیین نماید؛ از این روست که می گویم توسعه در کشور ما رها شده است چرا که یک سازمان که برنامه توسعه تمام صنایع را با یکدیگر تطبیق دهد و تلفیق کندوجود ندارد. حتی ملاحظه می‌کنیم سند چشم‌اندازی که مقام معظم رهبری آن را ابلاغ فرمودند نیز در خیلی از سازمان ها به مرحله اجرا در نیامده است. دلیل این موضوع نیز نبود چنین دستگاهی برای پیگیری برنامه هاست.

وی افزود: سازمان مدیریت و برنامه ریزی تنها سازمانی بود که می‌توانست ناظر بر اجرا باشد، اما آن هم منحل شد تا دیگر نیاز نباشد کسی پاسخگوی عملکرد خود باشد.

 

خصوصی سازی غلط به پتروشیمی ضربه زد

شعری مقدم با بیان اینکه اگر این سازمان با یک مدیریت قوی تر فعالیت خود را آغاز کند و عده ای از مدیران مجرب و موفق را هم با بکار گیرد، آنوقت می توان از بروز مصائبی نظیر وضعیت کنونی صنعت پتروشیمی جلوگیری کنذ افزود: خصوصی‌سازی‌های غلط در این سال‌ها به سبب نبود نظارت چنین نهادی رخ داده است. شعری مقدم با بیان اینکه کاری که در پتروشیمی اتفاق افتاد خصوصی‌سازی نبود  بلکه واگذاری بود افزود: دولت به جای آنکه شرکت‌ها و صنایع خود را به افراد و گروه های دارای اهلیت، متخصص و علاقه‌مند واگذار کند و درآمد حاصله را  به طلبکاران بدهد، آنها را به افراد و مجموعه‌هایی واگذار کرده است که هیچ تخصصی نداشته اند. مثلاً کارخانه‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی را به بانک‌ها و سازمان‌های سرمایه‌گذاری وابسته را به صندوق های بازنشستگی واگذار کرده است .  به سازمانهائی که از دولت طلبکار بودند و پول خود را می‌خواستند و نه کارخانه ای را .

 

نحوه تعیین قیمت خوراک

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی درباره نحوه تعیین قیمت خوراک مجتمع های پتروشیمی گفت: روش های متعددی توسط کشورهای مختلف اعمال شده است از جمله "تثبیت قیمت برای دوره 5 تا 10 ساله و سپس تغییر آن با یک فرمول مشخص به صورتی که هر سال افزایش یا کاهش یابد. یا  در اختیار قراردادن خوراک به صورت رایگان و در عوض دریافت  درصدی از محصول تولید شده با قیمت رایگان.  (این روش  در کشور قطر به یکی از سرمایه گذاران پیشنهاد شده است) یا فروش گاز به قیمت خیلی ارزان و در مقابل  دریافت 25 درصد مالیات از درآمد، از جمله روش های به کار گرفته شده در دنیا است.

 

حمایت از بخش خصوصی، وظیفه دولت

شعری مقدم در مورد توسعه صنایع پایین دستی گفت: پیش از پرداختن به این بخش باید به فکر تامین خوراک و مواد اولیه مورد نیاز باشیم زیرا در غیر این صورت این صنایع  ناگزیربه واردات مواد اولید مورد نیاز خود از خارج از کشور می شوند که آن هم در شرایط امروز دشواری های خاص خود را دارد.

مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر این که هم اکنون مشکلات و موانع زیادی بر سر راه سرمایه گذاری داخلی و خارجی در صنعت پتروشمی وجود داردکه باید برطرف شود گفت: نبود زیرساخت های لازم برای حضور سرمایه گذار خارجی، نبود ثبات در قوانین در زمینه صادرات و واردات  و تحکم دولت ها به بخش خصوصی از جمله دلایل پایین بودن راندمان بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی است، لذا  باید بخش خصوصی فعال در این صنعت را به شدت حمایت کرد.

 

رفع مشکل خوراک پتروشیمی ها از سال آینده

شعری مقدم با تاکید بر این که با راه اندازی فازهای 15 و 16 پارس جنوبی کمبود اتان مجتمع های پتروشیمی جبران خواهد شد، گفت: احتمال دارد امسال نیز کمی با کمبود گاز طبیعی مواجه باشیم ولی به طور حتم این کمبود کمتر از سال های گذشته خواهد بود ولی اطمینان دارم که در سال 94 شاهد یک جهش قابل توجه در تولید محصولات پتروشیمی خواهیم بود.

تعداد بازدید : ۸۷۸