بهبود نسبی معاملات بازار پتروشیمی ها در روزهای پایان سال

بهبود نسبی معاملات بازار پتروشیمی ها در روزهای پایان سال
(شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۵) ۱۴:۲۲

بهبود حجم معاملات در بازار محصولات پلیمری و شیمیایی را می توان مهمترین خبر روزهای اخیر در بازار پتروشیمی به شمار آورد که البته در روزهای پایانی سال محقق شده است.

به گزارش خبرنگار نیپنا، بازار محصولات پتروشیمی در هفته های اخیر فراز و فرود های مختلفی را تجربه کرد و در این میان عقب نشینی قیمت های جهانی را می توان یک نکته مثبت برای بازار داخلی به شمار آورد زیرا با کاهش قیمت های جهانی می توان فضایی را ترسیم کرد که شرایط برای خرید در بازار آزاد بهبود یابد،این در حالی است که افت محسوس قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شرایط این صنعت را در روزهای ابتدایی سال آینده با تردیدهایی رو به رو ساخته است.
افزایش 250 درصدی حجم عرضه ترکیبات شیمیایی در بورس کالا که موجب شد این حجم به 39 هزار و 720 تن برسد که بالاترین حد در سال جاری محسوب شود را می توان یکی از تأثیرگذارترین واقعیت ها در این بازار برشمرد هرچند که با افزایش 275 درصدی حجم تقاضای محصولات شیمیایی متعاقب رشد حجم عرضه ها و ثبت تقاضای 36 هزار و 588 تن رو به رو بودیم.
بر پایه این گزارش ، جهش 194 درصدی رشد معامله ترکیبات شیمیایی و ثبت رکورد 28 هزار و 670 تن که بیشترین حد در سال جاری است را باید چهره غالب این بازار به شمار آورد.
هرچند که حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته نزدیک به 9 درصد کاهش یافت و متعاقب آن ، حجم تقاضا نیز 5.7 درصد تقلیل پیدا کرد ولی در نهایت حجم معامله پلیمرها در این بازه زمانی با 44 درصد رشد رو به رو شده و حجم معاملات به 53 هزار و 994 تن افزایش یافت. این نکته را باید بسیار جدی گرفت زیرا نشان دهنده عقب نشینی واسطه گری و سفته بازی در این بازار بوده همچنین وضعیت بهتری را پیش روی تأمین مواد اولیه ترسیم کرده است.
دلیل اصلی رشد حجم معاملات را باید در آزادشدن خرید در مچینگ برای کدهای معاف از مالیات به شمار آورد که تقاضای موجود در بازار را به صورت بهتری تغذیه کرده است.
در بازار آزاد هرچند که روند کاهشی قیمت ها درهفته گذشته نیزادامه داشت ولی در پایان هفته شاهد بهبود نسبی قیمت ها بودیم که نشان دهنده وجود تقاضا در این بازار است. این در حالی است که حتی برخی از گریدهای خاص رشد نرخ را هم تجربه کردند.

گفتنی است که هرچند هر سال روزهای پایانی اسفند را زمان اوج تقاضای فصلی در نظرگرفته می شد ولی امسال به دلایل مختلفی که بسیاری از آن ها هنوزهم مبهم است ، حجم معامله دربورس کالا و بازارآزاد به شدت کاهش یافت تا جایی که یکی از سخت ترین اسفندماه را در چندین سال اخیر تجربه کردیم.
به نظر می رسد دورنمای این بازار پتانسیل بهبود داشته ولی رشد قیمت ها در ماه های اخیر موجب شده تا نرخ های داخلی و حتی قیمت پایه در بورس کالا به حدی بالا روند که بسیاری از برخی از اهالی بازار و فعالان صنایع پایین دستی از خرید آن منصرف شده و یا توان خرید مواد اولیه مورد نیاز خود را نداشته باشند. با توجه به این موارد شاید عقب نشینی قیمت های جهانی را بتوان یک نکته مثبت برای بازار داخلی به شمار آورد زیرا با کاهش قیمت های جهانی می توان فضایی را ترسیم کنیم که شرایط برای خرید در بازار آزاد بهبود یابد.
کاهش قیمت های جهانی نفت خام را باید جدی گرفت زیرا از یک سو کف قیمتی 50 دلار برای نفت خام آمریکا شکسته شده و از سوی دیگر ، انتظار کاهش بهای محصولات پتروشیمی و پالایشی جدی است تا جایی که نگرانی های جدیدی را ایجاد کرده است. این در حالی است که کاهش بهای نفت خام بدبینی به دورنمای قیمت ها را ایجاد خواهد کرد بنابراین به اعتقاد فعالان بازار، خریداران محصولات پتروشیمی به سمت خرید، بی میلی بیشتری نشان خواهند داد بنابراین امکان کاهش قیمت ها افزایش می یابد.
در این میان به نظر می رسد جریان کاهشی جدید دربازارهای جهانی محصولات پتروشیمی آغاز شده که استارت آن را باید در نوسان بهای نفتا به عنوان مهمترین خوراک مایع در صنعت پتروشیمی جستجو کرد که از هم اکنون وارد یک فاز کاهشی جدی شده است.
بر اساس این گزارش ، موارد فوق را باید در شرایطی در نظر گرفت که احتمال عقب نشینی شیل های نفتی در آمریکا وجود دارد بنابراین در میان مدت شاهد بهبود مجدد بهای نفت خام خواهیم بود و می توان گفت که عقب نشینی قیمت فعلی مقطعی است. در هر حال هفته گذشته شاهد کاهش نزدیک به 9 درصدی بهای جهانی نفت خام بودیم که می تواند تأثیرات بزرگی را در بازارهای داخلی و جهانی محصولات پتروشیمی برجای بگذارد. به نظر نمی رسد که بهای نفت خام سقوط قیمت های جدید و بزرگی را تجربه کند.

تعداد بازدید : ۱,۵۵۶