چشم انداز مبهم صنعت پتروشیمی اروپا

چشم انداز مبهم صنعت پتروشیمی اروپا
(دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵) ۱۱:۵۷

صنعت پتروشیمی در قاره سبز روزهای پر تلاطمی را در سال میلادی گذشته سپری کرد اما هنوز هم پتروشیمی از برترین صنایع اروپا است.

به گزارش خبرنگار نیپنا، بدون شک سال 2016 یکی از متلاطم ترین و مهمترین سال ها در دوران مدرن نه تنها از حیث تحولات صورت گرفته در عرصه جهانی، بلکه در صنعت پتروشیمی محسوب می شود. رای مردم بریتانیا به خروج این کشور از اتحادیه اروپا و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهور ایالات متحده آمریکا دو رویداد مهمی بودند که کارشناسان معتقدند برای احساس تاثیرات احتمالی آن ها بر صنایع شمیایی و پتروشیمی جهان باید مدت بیشتری انتظار کشید.

ادغام ها و خرید و فروش های بزرگ

در حال حاضر تحولات بزرگی در صنایع شیمیای جهان در جریان است که از جمله می توان به سه طرح بزرگ ادغام، خرید و فروش به ارزش 200 میلیارد دلار، اشاره کرد. پروژه هایی که هم اکنون در دست تکمیل هستند. طرح خرید شرکت آمریکایی Monsanto توسط شرکت صنایع شیمیایی بایر (Bayer) آلمان، فروش شرکت سینگنتا (Syngenta) سوئیس به شرکت شیمیایی ملی چین موسوم به کم‌چاینا (ChemChina) و پروژه ادغام شرکت های صنایع شیمایی آمریکایی دوپون (DuPont) و شرکت داو (Dow) که انتظار می رود در سال 2017 میلادی تکمیل شوند؛ از جمله طرح هایی هستند که پیش بینی می شود چشم انداز صنایع شمیایی و پتروشیمی جهان را کاملا متحول سازند.

عملکرد مالی شرکت های اروپایی در سال 2016 میلادی

نگاهی به عملکرد مالی شرکت های پتروشیمی و صنایع شمیایی اروپا در سه ماهه سوم سال گذشته میلادی آینده روشن و امید بخشی را برای سال 2017 نوید نمی دهد.

سود خالص شرکت باسف (BASF) به عنوان بزرگترین شرکت صنایع شیمیایی جهان و یکی از بزرگترین شرکت های پتروشیمی در سه ماهه سوم سال 2016 در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن 27 درصد افت کرد. میزان فروش این شرکت نیز در همین مدت 20 درصد کاهش یافت.

از طرفی سود خالص شرکت کووسترو (Covestro) با رشد 61.9 درصدی در سه ماهه سوم سال گذشته میلادی نسبت به مدت مشابه سال 2015 به 259 میلیون یورو رسید. با این حال کارشناسان نسبت به انعطاف پذیری این شرکت در شرایط سخت بازار تردید دارند.

 برخی از تحلیلگران بر این باورند که  شرکت کووسترو در سال 2016 میلادی با بهره وری از هزینه های پایین خرید مواد خام (raw materials) و به تعویق افتادن راه اندازی طرح های توسعه ای رقبای خود توانست سود قابل ملاحظه ای کسب کند. با این حال انتظار می رود به دنبال افزایش قابل ملاحظه قیمت مواد اولیه که از اواسط سال گذشته میلادی روندی صعودی را آغاز کرده است و با بهره برداری از ظرفیت های تازه افزوده شده چالش های مهمی پیش روی این شرکت قرار گیرد.

نتایج عملکرد سه ماهه سوم 2016 شرکت هلندی AkzoNobel که در زمینه تولید محصولات شیمیایی و پتروشیمی ویژه فعالیت دارد نیز چندان رضایت بخش نبود. اگر چه سود خالص این شرکت نسبت به مدت مشابه سال 2015 بدون تغییر باقی ماند؛ با این حال میزان فروش AkzoNobel چهار درصد افت داشت. به نظر می رسد در حال حاضر اکثر شرکت های اروپایی با مشکل افزایش قیمت های مواد خام دست و پنجه نرم می کنند.

 در سال 2016 شاهد قیمت های پایین نفت خام تحت تاثیر مازاد عرضه بودیم. مشکلی که کشورهای عضو اوپک را بر آن داشت تا به کاهش سطح تولید خود روی بیاورند. در این شرایط شرکت های بزرگ نفتی نظیر شل و بی پی (BP) تلاش کردند تا با تقویت شاخه پتروشیمی خود، نتایج عملکرد مالیشان را بهبود بخشند.

شاخه پتروشیمی شرکت بی پی در سه ماهه سوم سال 2016 میلادی با برخورداری از پایین بودن نسبی هزینه خوراک توانست درآمد پیش از بهره و مالیات (before interest and tax) معادل 78 میلیون دلار را ثبت کند. این رقم بیش از دو برابر درآمد ثبت شده در مدت مشابه سال 2015 میلادی محسوب می شود. از طرفی شرکت شل کمیکال نیز با بهبود 2 درصدی عملکرد مالی خود در همین مدت نسبت به سال 2015، درآمد سه ماهه سوم سال 2016 خود را به 542 میلیون دلار رساند.

میزان بهره برداری از ظرفیت تولید

بر اساس داده های منتشرشده توسط انجمن شیمی آمریکا (ACC)، میزان بهره برداری از ظرفیت تولید جهانی (Global capacity utilisation) در اکتبر سال گذشته میلادی به 78.4 درصد کاهش یافت که تنها کمی بالاتر از کمترین رقم ثبت شده یعنی 77 درصد است. گزارش این انجمن می افزاید: مساله ای که به نگرانی ها دامن می زند این است که میزان بهره برداری از ظرفیت جهانی از اواخر سال 2015 میلادی یعنی زمانی که این رقم 80.7 درصد بود؛ به طور پیوسته روندی نزولی داشته است.

با این حال بر اساس گزارش اخیر شورای صنایع شیمیایی اروپا (Cefic)، میزان بهره برداری از ظرفیت کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سه ماهه سوم سال 2016 به 81.9 درصد رسید که بهبودی نسبی را نسبت به سه ماهه پیش از آن نشان می دهد. موضوعی که در شرایط فعلی تا حدودی امیدوارکننده است.

تعداد بازدید : ۱,۹۲۱