وزیر نفت:

خوراک مجتمع های پتروشیمی افزایش می یابد

خوراک مجتمع های پتروشیمی افزایش می یابد
(سه شنبه ۲۵ فروردین ۱۳۹۴) ۱۳:۰۳

وزیر نفت گفت: با تولید 1.5 میلیون تن اتان در واحدهای جدید پارس جنوبی، مشکل کمبود خوراک واحدهای پتروشیمی رفع می شود.

به گزارش خبرنگار نیپنا، بیژن زنگنه صبح امروز (سه شنبه ٢٥ فروردین ماه) در یک نشست خبری مهمترین اولویت کاری وزارت نفت را از شهریور ماه سال ٩٢  مسئله تولید گاز و رفع نیاز کشور خواند و گفت: از همان ابتدای کار با مسئله ١٦٠ میلیون مترمکعب کمبود گاز در روز روبرو بودیم و در عین حال ١٧ فاز پارس جنوبی به شکل نیمه تمام وجود داشت و می توانست فرصت خوبی برای ما باشد.

وزیر نفت ادامه داد: در آن زمان با توجه به تحریم و کمبود منابع مالی شرکت ملی نفت که قابل توجه هم بود تلاش کردیم  از حداکثر تلاش همکاران و نیز منابع بانک مرکزی استفاده کنیم. البته در دولت گذشته، وزارت نفت از منابع بانک مرکزی و منابع شرکت نیکو حداکثر استفاده را کرده بود و بانک مرکزی دیگر پولی برای سپرده گذاری در این امر نداشت. به همین دلیل مجبور به اولویت گذاری در هفت فاز پارس جنوبی که همان فازهای ١٢ (معادل ٣ فاز) و ١٥ و ١٦ و ١٧ و ١٨ شدیم.

زنگنه با بیان این که در این مدت سختگیری زیادی شد و تمرکز مدیریتی و مالی بر تولید گاز در زمستان سال ٩٣ قرار گرفت، گفت: خوشبختانه توانستیم برای زمستان پارسال بیش از یکصد میلیون مترمکعب گاز در روز به طور قطعی فراهم کنیم و این در حالی بود که حتی دوستان ما هم این برنامه ریزی را باور نمی کردند.

وی گفت: در سال ٩٣ توانستیم ١٢٥ میلیون مترمکعب گاز مورد نیاز در روز را تهیه کنیم و ٦ ردیف پالایشی (ترین) فاز ١٢ و سه سکوی دریایی وارد مدار شد، همچنین ٢سکوی فازهای ١٥ و ١٦ آماده و گاز فاز ١٦ تثبیت شد و چهار ردیف پالایشی (ترین) فازهای ١٥ و ١٦ نیز به مدار آمد.

وزیر نفت با بیان این که در همین مدت، گاز فاز ١٨ نیز آماده و به مدار آمده است، گفت: حتی اگر تحریم نبودیم، این حجم کار قابل توجه بود چه رسد به این دوره زمانی که تحریم فشار زیادی به ما وارد می کرد؛ نه تنها هیچ شرکت خارجی به ما کمک نکرد بلکه محدودیتهای مالی نیز بسیار قابل توجه بود.

زنگنه اظهار امیدواری کرد که تولید فازهای ١٥ و ١٦ در سال ٩٤ تثبیت و ٥٠ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری ارسال شود.

وی افزود: امیدوارم امسال گاز سکوهای فاز ١٧ نیز به ساحل برسد و تولید روزانه ٢٥ میلیون مترمکعب گاز این فاز نیز تثبیت شود البته فاز ١٨ به دلیل مشکلات شرکت صدرا هنوز سکو ندارد.

وزیر نفت در ادامه یکی از اولویتهای سال ٩٤  پارس جنوبی را توسعه فازهای ١٩ (معادل ٢ فاز) و ٢٠ و ٢١ اعلام کرد و گفت: امیدواریم در سال ٩٤ بخشی از گاز تولیدی این فازها به خشکی بیاید.

زنگنه تاکید کرد که اگر تا اوایل زمستان امسال ٤٠ تا ٥٠ میلیون مترکعب گاز از فازهای ١٩، ٢٠ و ٢١ حاصل شود شرایط خوبی برای زمستان ایجاد خواهد شد.

وی تصریح کرد: در مجموع با توسعه هفت فاز اولویت دار پارس جنوبی حدود ١٧٠ میلیون مترمکعب گاز به تولید کشور افزوده می شود.

زنگنه گفت: مصوبات صندوق توسعه ملی با پیشرفت خوبی در حال پیگیری است و با استفاده از بند «ق» می توانیم طرحها را جلو ببریم. ضمن این که همه این مسائل و برنامه ریزی ها با فرض ادامه تحریمهاست و اگر شرایط تحریم تغییر کند به طور طبیعی کار ما نیز راحت تر می  شود.

وزیر نفت با اشاره به قراردادهای جدید نفتی نیز گفت: ساختار قراردادهای جدید، مراحل پایانی نظرخواهی حقوقی متن خود را می گذراند و بزودی آن را برای دولت ارسال می کنیم.

زنگنه اظهار کرد: قراردادهای جدید پایه تازه ای برای جذب سرمایه گذاران، شرکتهای بین المللی و صاحبان فناوری خواهد بود.

وی افزود: طبق قراردادهای جدید، هر شرکت خارجی برای اجرای پروژه در ایران باید یک شریک معتبر داخلی داشته باشد و یا یک شرکت ایرانی را در داخل کشور به ثبت رساند؛ به این ترتیب ظرفیت مدیریتی شرکتهای صنعت نفت بالاتر می رود و انتقال فناوری نیز محقق می شود.

وزیر نفت تاکید کرد که شرکتهای خارجی به یقین باید برای ثبت شرکت ایرانی در داخل ایران اقدام کنند و این شرکت نباید به هیچ وجه صوری باشد.

تعریف 75 میلیارد دلار طرح توسعه ای پتروشیمی

زنگنه اظهار کرد: 75 میلیارد دلار طرح برای واحدهای پتروشیمی تعریف شده است که برای تامین آنها باید از منابع فایناناس خارجی استفاده کرد.

وی در پاسخ به سوالی در باره خوراک مایع و گاز پتروشیمی ها و وجود برخی رانتها در این مورد توضیح داد: در باره خوراک مایع پتروشیمی ها تکلیف قانونی تعیین نشده است و تخفیف پنج درصد برای همه آنها اعمال می شود، البته تنها پارسال دولت اختیار تخفیف تا ١٠ درصد را برای وزیر نفت گذاشت که من تنها در ٢ مورد از آن استفاده کردم.

وزیر نفت افزود: یکی از این موارد پالایشگاه بهمن گنو بود که تعهد کردند آن را از بندرعباس به جاسک منتقل کنند و من با این شرط با این تخفیف موافقت کردم و قرار شد در طول چهار سال این تخفیف به آنها داده شود و به این ترتیب این اقدام زمینه توسعه بیشتری برای جاسک را فراهم کند.

زنگنه گفت: همچنین یک مجوز برای پالایشگاه آناهیتا صادر کردیم این پالایشگاه جزو تاکیدهای نظام بود و مالکان آن از جمله تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی نفت مالکان عمومی هستند.

وی تاکید کرد که این مجوز برای سال ٩٤ دیگر وجود ندارد و تنها همان پنج درصد تخفیف که یک تصمیم حکومتی است، اعمال می شود، ضمن این که مطلع باشد همین پنج درصد حدود ٣,٤ میلیارد دلار است و رقم کمی نیست.

وزیر نفت افزود: در باره گاز طبیعی و خوراک گازی پالایشگاه ها و پتروشیمی ها نیز مجلس در سال ٩٢، ١٣ سنت را تصویب کرد که ما دخالتی در این باره نداشتیم؛ برخی از دوستان پتروشیمی ها تعاملات و فعالیتهایی را برای قیمت ٦ تا ٧ سنت داشتند اما بدل خوردند و رقم ١٣ سنت تصویب شد.

زنگنه تاکید کرد: از نظر من ثابت کردن قیمتها در بلند مدت عاقلانه نیست زیرا بازار در حال تغییر است و باید متناسب با آن اقدام کنیم و افزود: در قانون تازه مقررات مالی دولت اختیار تعیین این قیمتها را به دولت داده اند، اما ما هنوز در این باره بحثی نداشته ایم و دولت هنوز در شرایط افزایش قیمت نیست.

وی تصریح کرد: معتقدم زندگی ما باید بدون رانت باشد و مردم باید بفهمند که نباید برای پول دار شدن دنبال این امتیازها باشند و باید با تلاش خود جلو روند، البته این را هم باید بگویم که بیشتر این فشارها از سوی خصولتی هاست نه خصوصی ها چون خصوصی ها می گویند اگر قیمتها بالا باشند ما رقابت می کنیم و خصولتی ها را از رقابت بیرون می اندازیم اما خصولتی ها می خواهند از برخی امتیازهای خود استفاده کنند و کار را پیش ببرند، اگر اقتصاد ما بزرگ شود این فشارها نیز کم می شود شاهد چنین رفتارهایی نخواهیم بود.

وزیر نفت با بیان این که نباید تعهدهایی را بر دوش دولت گذاریم که سالها پس از ما همچنان آسیب آن باقی بماند، افزود: نمی شود یک رقم برای این بازار اعلام کرد زیرا بازارهای جهانی بویژه بازار گاز به سرعت در حال تغییر است و حتی کشورهایی مانند قطر و عربستان که قیمت اعلام می کنند این قیمتها برای تعاملات داخلی آنهاست و مسئله فراگیری نیست.

زنگنه در عین حال از رسانه ها خواست درباره موضوع های مربوط به بازار گاز و خوراک مایع پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و فضای مرتبط با آن اطلاع رسانی و آگاهی بخشی داشته باشند و افزود: این موارد جزو مایملک من نیست، ما فردا می رویم و نباید مبنای غلطی را بنیان بگذاریم که کشور آسیب ببیند.

پیگیری فاینانس چین

زنگنه همچنین در باره دستاوردهای سفر چین گفت: چینی ها در باره این که آیا پس از تحریم روابط اقتصادی و کاری ما با آنها ادامه می یابد نگرانی داشتند و ما می خواستیم به آنها اعلام کنیم که روابط با چین و روسیه به همان میزانی که با ما دوستی کرده اند از یادمان نمی رود.

وی افزود: چین به هر شکلی دوست و شریک راهبردی ماست زیرا این کشور بیشترین میزان خرید نفت را در سالهای گذشته از ما داشته و میزان خرید نفت این کشور رو به افزایش است؛  البته دوستی هم باید دو طرفه باشد و تعاملات ما در حوزه نفت، کالا و خدمات توسعه یابد.

 وزیر نفت تصریح کرد: در سفر به چین در باره تحقق فاینانس نیز مواردی با همکارانی که از بانک مرکزی با ما بودند مطرح شد و سرانجام پیشرفتهای خوبی در این باره به دست آمد.

وزیر نفت درباره این که آیا ایران ناچار است تا از چین به عنوان شریک راهبردی نام ببرد، گفت: بدون شک چین پس از تحریمها شریک راهبردی ایران خواهد بود و این گونه نیست که وقتی از کشوری به عنوان شریک راهبردی نام برده می شود یعنی این که منافع خودمان را لحاظ نکنیم؛ هر کشوری به دنبال حداکثر کردن منافع خود است و ایران نیز از این امر مستثنی نیست.

وی با بیان این که ما نمی توانیم به هیچ طریقی از چین عبور کنیم درباره این که آیا ایران از چین مطالبه نفتی دارد، گفت: هیچ مطالبه نفتی از چین نداریم.

زنگنه با تاکید براین که در شرایط کنونی چین یکی از شریکان راهبردی نفتی ایران و حتی بزرگترین خریدار طلای سیاه کشور است، گفت: حتی با لغو کامل تحریمها، چین باز هم به بزرگترین خریدار نفت ایران بدل می شود و به هیچ وجه قصد حذف چینی ها از بازار نفت و صنعت نفت کشور را نداریم.

تعداد بازدید : ۷۹۳